Hoppa till innehållet

Det finns lagar och regler som skyddar dig som konsument när du handlar inom Europa. Men med näthandel från hela världen ökar kraven på dig som konsument att ta eget ansvar.

Följ våra tips och råd så ökar du möjligheten att fortsätta att fynda, men fynda säkert!

 

Tips vid köp på nätet:

1. Kontrollera vem du köper varorna ifrån.
Vilket företag säljer produkten? Köper du direkt från en webbutik eller är det från en plattform/marknadsplats som säljer andra företags produkter? Marknadsplatserna agerar mellanhand och behöver inte ta samma ansvar för produkternas säkerhet som en butik som säljer varor direkt. Om du köper produkter som du inte säkert vet uppfyller kraven finns en risk att du och andra kan skadas. Ställ frågor till den du handlar av om produkten är kontrollerad och märkt på det sätt som krävs på den svenska marknaden. Kontrollera alltid att det finns adress och kontaktuppgifter till företaget som säljer varan innan du handlar.

2. Gör research om nätbutiken du handlar av.
Sök efter recensioner och omdömen om den butik du vill handla av. På webben finns många sidor som samlar omdömen om nätbutiker. Att fråga vänner och bekanta om de handlat av den aktuella butiken är också en god idé.

3. Är företaget som säljer varan baserat inom eller utanför EU?
Alla företag inom EU måste följa den lagstiftning som gäller, även om företaget importerar varor från länder utanför EU. Om du beställer något via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, finns en risk att inte varan inte lever upp till EU:s säkerhetskrav. I värsta fall kan varan vara skadlig för hälsa eller miljö. Tänk på i vilket land företaget finns som du köper varor ifrån. Varor som är tillåtna att säljas i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige och kanske inte lever upp till EU:s produktsäkerhetskrav.

4. Är produkten CE-märkt?
Vissa produkter kräver CE-märkning som t.ex. elektronikvaror, leksaker, personlig skyddsutrustning mm. Att det finns ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

5. Är priset rimligt?
Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia. Det finns tyvärr många exempel på varor som visat sig direkt farliga. Exempelvis kaffekokare som blivit strömförande, laddare som orsakat brand, hudkräm som innehållit arsenik och leksaker med lösa smådelar, vilket är en kvävningsrisk för små barn.

6. Kolla upp totalpris, leveransvillkor, betalningsvillkor och returmöjligheter
Var uppmärksam på totalpriset för ditt köp. Stämmer totalpriset överens med varan eller har det tillkommit påslag på köpet? Kontrollera om det tillkommer andra avgifter, t.ex. tullavgift.
Fundera på vilken betalningsmetod du ska välja. Att betala via kreditkort eller via någon av de tjänster som finns gör att du i alla fall har en teoretisk chans att få tillbaka pengarna om varan inte uppfyller kraven eller inte kommer alls. Att betala med bankkonto och direktöverföring ger inte samma möjlighet.
Var noga med att gå igenom villkoren innan du slutför din betalning. Vilka leverans- och betalningsvillkor erbjuds och finns det returmöjligheter?

 

Visste du att…


…Kosmetiska produkter som handlas främst utanför EU kan innehålla skadliga ämnen. Exempelvis kvicksilver.


…Leksaker som handlas främst utanför EU kan ha smådelar som lossnar. Exempelvis ögon. Det innebär en kvävningsrisk för små barn.


…Laddare som handlas främst utanför EU kan vara brandfarliga.


…Radiosändare som handlas främst utanför EU kan skapa störningar. Robotdammsugaren, fjärrkontrollen och läsplattan går plötsligt inte att använda.