Hoppa till innehållet

God jul och gott nytt år!

Det har varit full aktivitet i Marknadskontrollrådet under 2016. Vi har på olika sätt arbetat med genomförandet av inre marknadsstrategin som EU-kommissionen presenterade hösten 2015. Vi har lämnat förslag på hur efterlevnaden av produktlagstiftningen kan förbättras i de offentliga samråd som Kommissionen lanserat. Vi har lämnat förslag på hur EU:s förordningar om ömsesidigt erkännande respektive marknadskontroll kan förbättras i syfte att skapa en genuin inre marknad med fri rörlighet av produkter och en hög skyddsnivå för konsumenter, arbetstagare och miljö. Detta arbete kommer att fortsätta under 2017, då vi också får se nya lagstiftningsförslag från EU-kommissionen.

Som en följd av Marknadskontrollrådets hemställan tillsatte regeringen under 2016 en efterlängtad offentlig utredning som ska göra en översyn av de svenska myndigheternas marknadskontrollansvar, deras befogenheter och sanktionsmöjligheter samt identifiera eventuella hinder för att bedriva en effektiv marknadskontroll. Den särskilda utredaren, Annika Brickman, ska redovisa sitt uppdrag den sista augusti nästa år och jag ser med spänning fram emot resultaten och vägen dit.

Myndigheterna hittar varje år tusentals produkter på den svenska marknaden som inte uppfyller kraven. Med tanke på de mycket begränsade resurser marknadskontrollen har till sitt förfogande misstänker jag att dessa endast utgör en bråkdel av alla bristfälliga produkter som tillhandahålls på marknaden. Vi myndigheter har också svårt att kontrollera de produkter som säljs via nätet – ofta direkt till slutkonsument – och som utgör en allt större del av varuhandeln. Det förekommer både praktiska och legala hinder för detta och Marknadskontrollrådet har tillsatt en särskild arbetsgrupp för att titta närmare på dessa frågor under nästa år.

Ytterligare en orsak till förekomsten av bristfälliga produkter på marknaden är att företagens kunskap om deras skyldigheter ofta är låg. Detta gäller särskilt små företag. Därför har vi under 2016 etablerat samarbeten med de regionala handelskamrarna och NyföretagarCentrum, något vi upplever som mycket positivt och förhoppningsvis kommer att ge effekt på sikt. Vi har också inlett ett samarbete med Tillväxtverket för att kunna tillhandahålla lättillgänglig information på verksamt.se.

Importörer synes ofta ha bra koll på den särskilda tullagstiftningen, men inte alltid på produktlagstiftningen. Därför har en arbetsgrupp inom Marknadskontrollrådet arbetat med att sammanställa information om vad man måste tänka på när man importerar produkter från tredje land. Frågan har fått förnyad aktualitet med anledning av att den nya unionstullkodexen började tillämpas den 1 maj i år.

2016 arrangerade Marknadskontrollrådet för första gången en särskild workshop, ”Marknadskontrolldagen”, för alla inspektörer och handläggare som arbetar med marknadskontroll för att utbyta erfarenheter. Jag var själv där och upplevde ett stort engagemang och livliga diskussioner mellan deltagarna. Sådant erfarenhetsutbyte leder till en ökad samsyn och bättre förutsättningar för samarbete och därmed också till en mer effektiv marknadskontroll. Rådet har beslutat att arrangera liknande workshops vartannat år.

Ett annat uppskattat arrangemang är det återkommande ”Din produkt, ditt ansvar” som rådet också arrangerar vartannat år. Detta seminarium riktar sig till ekonomiska aktörer och den 28 april 2017 går det av stapeln. Hoppas vi ses där!

God jul och gott nytt år!

Peter Strömbäck,
Marknadskontrollrådets ordförande

peter_2848

Publicerad: 21 december 2016, kl. 16:31 Senast uppdaterad: 21 december 2016, kl. 16:31