Hoppa till innehållet

Samverkan leder till säkrare produkter

Marknadskontrollrådet är ett viktigt forum som möjliggör och skapar förutsättningar för utveckling och samverkan kring gemensamma frågor. Rådet är viktigt för att förtydliga och förstärka våra möjligheter att jobba för en sund marknad med säkra produkter.

En förutsättning för en effektiv marknadskontroll är att vi som myndigheter får möjligheter att träffas än mer för att utbyta erfarenheter på olika nivåer och i olika forum. För tänk vad vi skulle kunna åstadkomma tillsammans om vi väljer att göra mer än ”bara skicka in” planerna och publicera dem. Detta kräver naturligtvis ett annat arbetssätt t.ex. genom mer samverkan i planering och diskussioner kring inriktning och teman. Exempelvis skulle vi på ett mer systematiskt sätt kunna supporta varandra när vi vill kommunicera ut ett specifikt budskap gällande en så kallad gränslandsprodukt som kan ha koppling till flera myndigheters ansvarsområden.

Jag tror att här finns en utvecklingspotential både från andra myndigheter i Sverige, men också från andra länder inom EU, genom att på ett mer proaktivt sätt samordna kontrollinsatser kring tematiska upplägg.

Läkemedelsverket bedriver marknadskontroll inom tre olika områden – läkemedel, kosmetika och medicinteknik. Vår utmaning är att prioritera och göra det rätt. Kombinationen av att bedriva en resurseffektiv marknadskontroll och hitta lämpliga verktyg för urval är inte alltid enkel. Vi jobbar aktivt med att utveckla ett riskbaserat urval inom kosmetika och medicinteknik. Inom läkemedelsområdet har en Europagemensam modell arbetats fram som flera länder håller på att implementera bland annat Sverige.

Inom området kosmetika har Läkemedelsverket bjudit in landets kommuner att under 2016 genomföra ett nationellt tillsynsprojekt riktat mot kosmetiska produkter för barn. Myndigheten kommer även att fortsätta att granska tatueringsfärger samt konserveringsmedel i våtservetter.

När det gäller medicinteknik ser vi ibland att tillverkare av innovativa produkter har bråttom att komma ut på marknaden och missar att uppfylla delar av och ibland hela regelverket som ställer krav på CE-märkning. Läkemedelsverket anser att det är viktigt att innovativa produkter når patienterna så snabbt som möjligt men det får inte äventyra patientsäkerheten.

Läkemedelsverket kommer även 2016 kontrollera läkemedel i utvalda utbytbarhetgrupper för att få egna oberoende data som kan tydliggöra produkternas likheter och ge ytterligare underlag för att svara på allmänhetens frågor.

Inger Andersson, tf generaldirektör, Läkemedelsverket

Publicerad: 2 november 2015, kl. 15:29 Senast uppdaterad: 2 juni 2016, kl. 15:34