Det våras för semesterprojekten
Solen har äntligen börjat titta fram på olika håll i landet och temperaturerna börjar sakta stiga. För oss som arbetar med byggfrågor innebär den efterlängtade värmen inte bara glädje utan även huvudbry. Och då menar jag i första hand inte klimatfrågan, även om den aldrig lämnar vårt medvetande. Problemet är mycket mer jordnära än så. När solen tittar fram är det inte bara gräsklipparen som kommer ut från skjulet. Det gör även verktygen, och det står inte på länge innan fågelkvitter börjar blandas med buller från cirkelsågar, slipmaskiner och skruvdragare.
Den uppmärksamme läsaren undrar säkert varför jag pratar om verktyg, det är trots allt andra myndigheter som har tillsyn över dem? Ja, det förstås, men när solen tittar fram blir en sugen på att bygga: bygga om, bygga ut, bygga nytt. Och som chef för Sveriges myndighet för samhällsplanering, byggande och boende vill jag göra ett medskick inför hemmasnickarsäsongen. Det är nämligen så mycket att tänka på.
Men det är inte säkert att det bara är att sätta igång med bygget. Vissa åtgärder kräver bygglov, andra kräver anmälan. Det är alltså inte bara att införskaffa material och sätta igång. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller och att få ett okej från sin kommun när det behövs.
Men sedan är det väl ändå fritt fram?
Om det ändå vore så enkelt… Kraven på byggnadsverk ställs genom plan- och bygglagen, dess förordning och tillhörande föreskrifter. Oavsett om bygget kräver tillstånd eller inte så måste det uppfylla de tekniska egenskapskraven på byggnadsverk. Med andra ord ska konstruktionen inte rasa samman, brinna upp, skada miljön, slösa med energi och så vidare. Det är byggherrens ansvar att se till att kraven uppfylls. I praktiken innebär det att den som bygger för egen räkning måste tänka ut konstruktionen innan hen tar tag i verktygen. Inte minst måste hen se till att använda lämpliga byggprodukter.
Men det är väl bara att välja CE-märkta byggprodukter, så är allt frid och fröjd?
Nej, nej och återigen nej. När det kommer till byggprodukter är CE-märkningen ett överenskommet sätt att redovisa produkters prestanda, men det är användarens ansvar att läsa till sig om produkterna är lämpliga att använda i det enskilda fallet. Till sin hjälp har användaren en prestandadeklaration, en CE-märkning, samt monteringsanvisningar och eventuell säkerhetsinformation. För byggprodukter som säljs i Sverige ska dokumentationen vara tillgänglig på svenska, vilket underlättar när användaren ska läsa och göra medvetna val.
Solen tittar fram, och i veckan kommer det att bli över tjugo grader varmt på sina håll. Många av oss kommer att bli sugna på att ta ett fika på altanen, och de av oss som inte har någon altan kommer kanske planera att bygga en. Eller kanske en takkupa, för bättre ljusinsläpp i huset? Mitt medskick till dig är att stanna upp och tänka ut om det du vill göra kräver tillstånd, så att det du lagt mycket tid och pengar på inte behöver rivas innan du ens hunnit ta en kopp kaffe. Och inte minst, när det väl blir dags att åka till byggvaruhandeln: läs dokumentationen och gör medvetna val, för du vill väl kunna ha glädje av ditt bygge i fler somrar?
Fotograf: Morgan Karlsson