Hoppa till innehållet

GD-bloggen – Läkemedelsverkets GD, Björn Eriksson, skriver om solskyddsprodukter

Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket

Åh härliga solstrålar, vad det är välkommet! Eller…?

Idag finns absolut inget tvivel om att solens strålar är farliga och antalet fall av hudcancer ökar våldsamt.

Solskyddsprodukter i alla dess former som kräm, mousse, spray och stick är en mycket viktig produktgrupp inom kategorin kosmetika. Detta då de används för att skydda huden mot solens UV-strålning. Som för alla produkter som tillhör området kosmetika finns EU-gemensamma regler för bland annat produktens innehåll, märkning, effektbevisning och marknadsföring. Regelverket uttrycker även tydligt att produkterna ska vara säkra för människors hälsa och de solskyddsfilter (de ingredienser som används för att skydda mot UV-strålning) som får användas har granskats och bedömts som säkra av ett oberoende vetenskapligt råd på EU-nivå.

Det är vi på Läkemedelsverket som ansvarar för tillsynen av solskyddsprodukter på den svenska marknaden och vi har återkommande projekt där vi bland annat kontrollerar att det finns bevisning för den skyddande effekt mot solstrålning som produkten uppges ha. Produkternas märkning är också viktig. Den ska nämligen ge viktig information till oss konsumenter om vilken skyddskategori (lågt, medelhögt, högt eller mycket högt skydd) produkten tillhör, hur produkten ska användas för att ge det angivna skyddet och lämpliga varningstexter och råd om försiktighetsåtgärder vid solexponering.

Vår marknadstillsyn ska vara effektiv, vara till nytta för konsumenter och bidra till rättvisa konkurrensvillkor mellan företag. Vi åstadkommer detta genom att vi arbetar riskbaserat, vi uppmärksammar brister, ansvariga företag korrigerar bristerna eller tar bort produkten från marknaden och ibland genom särskilda påföljder från myndigheten.

Några viktiga ”kom-ihåg” punkter som vi alla kan följa för säkra solvanor:

  • De primära solskydden är att undvika solen då den är som starkast (mellan klockan 11 och 15), vara i skuggan och skydda sig med kläder, hatt och solglasögon
  • Använd solskyddsprodukter som ett komplement till de primära solskydden (smörj rikligt och ofta, använd gärna produkt med högt skydd som SPF 50 eller 30)
  • Kontrollera så att produktmärkningen innehåller obligatoriska delar som innehållsförteckning, tydliga användarinstruktioner på svenska och namn och adress till det ansvariga företaget (ska vara inom EU)
  • Var lite vaksam vid köp genom webbshopar då vissa kan erbjuda produkter från andra marknader som inte uppfyller EU-kraven. Kontrollera gärna vilket företag som står bakom webbshopen och att det finns korrekta kontaktuppgifter innan köp
  • Använd inte solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, köp nytt istället! Ibland behövs kompletterande information om de villkor som måste uppfyllas för att den angivna hållbarheten ska garanteras. För solskydd kan detta exempelvis vara att man ska förvara produkten svalt och mörkt för att inte äventyra UV-skyddet

Vi tar ansvar tillsammans för en tryggare vistelse under solens varma strålar!

Publicerad: 16 juni 2021, kl. 10:04 Senast uppdaterad: 16 juni 2021, kl. 10:04