Hoppa till innehållet

GD-bloggen: En ny generation energimärkning och skärpta ekodesignkrav under 2021

Robert Andrén, generaldirektör Energimyndigheten

År 2021 kan sägas vara något av energimärkningens år. En ny generation energimärkning har sett dagens ljus. Nyligen har bland annat produkter som tv-apparater och ljuskällor fått den uppdaterade energimärkningen, och fler produktgrupper står på kö. Tillsammans med skärpta ekodesignkrav på bra funktion och reparerbarhet bidrar den nya märkningen till att stimulera utvecklingen av ännu fler hållbara och effektivare – ja rent ut sagt – bättre produkter i framtiden.

Men för att säkerställa att marknaden utvecklas i en hållbar riktning behövs också en effektiv marknadskontroll. Vår roll som marknadskontrollmyndighet är kanske som viktigast i samband med att lagstiftningen har setts över och skärpts eftersom det är då vi oftast hittar produkter som inte är korrekt energimärkta eller som inte uppfyller de nya kraven.

Detta eftersom en central del av vår marknadskontroll är att testa produkter och på så sätt kontrollera att leverantörerna ger rätt information. Ett exempel är ljuskällor, där livslängd är en viktig faktor. Att mäta livslängd på ljuskällor har tidigare tagit lång tid. Därför är jag mäkta stolt över att vårt Testlab har varit med och utvecklat en ny EU-metod för mätning av ljuskällors livslängd, som är både mer träffsäker och innebär att vi nästan kan halvera testtiden. Tack vare det kan vi snabbare hitta de ljuskällor som inte har rätt kvalitet, och på så vis säkerställa en rättvis konkurrens mellan företagen och skapa trygghet för konsumenterna. Ett viktigt bidrag till att vi kan nå EU:s energi- och klimatpolitiska mål.

Något som blir allt tydligare för mig är vikten av att arbeta tillsammans med andra för att åstadkomma en effektiv marknadskontroll. Vi samarbetar inom ramen för EU-projektet Label 2020 med 15 andra länder för att övergången till den nya energimärkningen ska bli så smidig som möjlig. Genom att ta del av andra länders kompetens och dela med oss av våra egna erfarenheter kan vi fånga upp vad företag och konsumenter behöver hjälp med.

Även det nationella myndighetsarbetet stärks av samverkan, och där är det svenska marknadskontrollrådet en bra plattform. Vårt samarbete med Tullverket har nyligen underlättat för oss att hitta företag som importerar produkter till den svenska marknaden vilket gjort och gör det både enklare och effektivare att genomföra vårt uppdrag som marknadskontrollmyndighet. Stort tack för gott samarbete!

En central del i vårt arbete är givetvis det förebyggande arbetet i form av information och utbildningsinsatser riktade till de aktörer som ska leva upp till lagstiftningen. Här har vi tack vare EU-projektet jag nämnde ovan kunnat stärka våra kommunikationsinsatser. Det gör mig både nöjd och glad när företagen själva hänvisar till myndighetens informationsmaterial i sin utbildning av den egna personalen eller för att vägleda konsumenter att handla hållbart.

 

FAKTARUTA

Det här är nya energimärkningen

  • Nya energiklasser på skalan A-G, istället för A+++-D.
  • QR-kod som länkar till mer information.
  • Det går inte att jämföra den nya generationen energimärkning med den tidigare eftersom de bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats.
  • Beroende på vilken produkt det är visar energimärkningen även andra viktiga funktioner som vattenanvändning, buller och programtid.

I mer än 25 år har energimärkningen hjälpt konsumenter att jämföra och välja rätt produkter. Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Energimyndigheten är marknadskontrollmyndighet i Sverige och deltar i EU-projektet Label 2020.

Läs mer om nya generationen energimärkning och skärpta ekodesignkrav på Energimyndighetens webbplats.

Ny energimärkning från 2021 (energimyndigheten.se)

Ekodesign ska bidra till mer hållbara produkter (energimyndigheten.se)

Robert Andrén, generaldirektör Energimyndigheten

Publicerad: 15 september 2021, kl. 13:41 Senast uppdaterad: 14 juni 2022, kl. 10:58