GD-bloggen: Mer resurser till kontrollen av kemikalier 2022
2022 kommer att bli ett spännande år för Kemikalieinspektionens tillsyn och marknadskontroll. Regeringen har glädjande nog gett oss ett utökat uppdrag både vad gäller omfattning och ambition för marknadskontrollen framöver. Vi kommer både att utföra marknadskontroll på fler områden och växla upp vår nuvarande marknadskontroll, inte minst vad gäller tillsynen av varor.
När EU:s nya marknadskontrollförordning trädde i kraft i somras så var det inte klart hur avgifter för kemikaliekontrollen i Sverige skulle tas ut eller hur ansvaret skulle fördelas mellan oss, kommunerna och länsstyrelserna. Kemikalieinspektionen kunde därför inte bli utpekade som marknadskontrollmyndighet och under hösten har vi tillfälligt behövt pausa de delar av vår tillsyn som den nya förordningen berör. För vissa lagstiftningar har vi redan ett utpekat ansvar och har kunnat bedriva tillsyn som vi brukar. Det gäller bland annat leksaker, svavel och växtskyddsmedel.
Nu är ett lagförslag på gång där både avgifts- och ansvarsfrågan är löst och vi räknar med att vara utsedd myndighet från och med i sommar. Vi är särskilt glada över att lagförslaget innebär att vi även i fortsättningen kommer bedriva tillsyn via Miljöbalken och använda oss av de verktyg som hör till den lagstiftningen. Det gör att vi kan arbeta brett med miljöfrågorna och fortsätta vårt nära samarbete med andra miljöbalksmyndigheter.
Den här tiden då delar av vår vanliga tillsynsverksamhet är pausad kommer vi att ägna oss åt olika former av utvecklingsarbete som till exempel att fortsätta arbetet med att skapa ett företagsregister för varor. För företag som tillverkar eller importerar det som klassas som kemiska produkter eller bekämpningsmedel så krävs det att företaget registrerar sig i vårt produktregister. Detta register utgör sedan basen för vår tillsyn inom det området. När det gäller varor så finns det inga motsvarande krav på register och därför vill vi bygga upp ett sådant. I det arbetet kommer vi att utgå från olika källor som t.ex. SCB som noterar företag som hanterar varor som är intressanta ur ett tillsynsperspektiv.
Slutligen gör vi också flera kartläggningar av kemikalier som finns i olika sorters varor. Vanligtvis skulle eventuella brister som vi hittar leda till någon form av formellt ingripande från vår sida men eftersom vi för närvarande saknar det mandatet kommer vi i stället att endast informera företagen om resultaten. Nästan alla företag är väldigt måna om att göra rätt och brukar rätta till de fel vi upptäcker.
Vår tillsyn ger företag möjlighet att verka på lika villkor och ger oss möjlighet att se ifall företagen följer lagen. När kemikalier och varor tillverkas, används och blir till avfall finns det risk för att både hälsa och miljö kommer till skada. Därför är en god kontroll över kemikalieanvändningen en grundläggande förutsättning för ett hållbart samhälle.