Hoppa till innehållet

GD-bloggen: Särskilt oroande med den stora ökningen av nikotinprodukter vi ser bland barn och unga

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Min föregångare Johan Carlsons blogginlägg publicerades i november 2019, strax innan pandemin som kom att innebära stora förändringar för hela samhället och min myndighet. Då var tillsyns- och marknadskontrolluppdraget fortfarande ganska nytt för oss. Trots den stora ansträngning som pandemin innebar kan jag konstatera att vi nu har kommit långt i arbetet med tillsyn och marknadskontroll av tobak och liknande produkter.

Under sommaren 2022 fick Folkhälsomyndigheten ett utökat marknadskontrolluppdrag inom området tobak och liknande produkter. I den nya rollen som marknadskontrollmyndighet har vi även fått nya befogenheter. Dem använder vi för att säkerställa att produkterna uppfyller krav på skydd och säkerhet för konsumenter, och samtidigt skyddar ekonomiska aktörer mot illojal konkurrens.

Sedan vi fick marknadskontrolluppdraget har myndigheten handlagt många marknadskontrollärenden och tillsammans med Tullverket stoppat tusentals produkter med brister från att komma in på den svenska marknaden.
De senaste åren har vi sett nya nikotinprodukter på marknaden, såsom e-cigaretter och nikotinsnus. Användningen av dessa produkter har ökat snabbt och det är särskilt oroande med den stora ökning vi ser bland barn och unga. Samtidigt ser vi att det fortfarande är många unga som använder röktobak.

Förra året fick Sverige en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter. Reglerna omfattar produktkrav, märkningskrav och regler om produktkontroll. Även enligt den lagen har Folkhälsomyndigheten ett tillsynsansvar.
Inom spårbarhet och säkerhetsmärkning av cigaretter och rulltobak har myndigheten sedan 2019 bedrivit mer än hundra tillsynsärenden mot detaljhandlare, partihandlare och tillverkare. Just nu pågår ett projekt i samarbete med över 50 kommuner för att kontrollera spårbarheten av cigaretter i detaljhandeln. Nästa år kommer reglerna om spårbarhet och säkerhetsmärkning att omfatta alla tobaksprodukter. Det innebär mer tillsyn och marknadskontroll, inte minst eftersom dessa produkter tillverkas i Sverige.

Arbetet med tillsyn och marknadskontroll innebär mycket samarbete både nationellt och internationellt. Exempelvis samarbetar Folkhälsomyndigheten med Läkemedelsverket för testning av e-cigaretter, med Tullverket i marknadskontrollärenden, med Polismyndigheten för spårning av tobaksvaror, samt med EU-länder, EU-kommissionen och WHO. De här samarbetena behöver vi utöka ännu mer.

Med stolthet kan jag säga att trots den stora ansträngning som pandemin inneburit har myndigheten parallellt kunnat hantera vårt uppdrag inom tillsyn och marknadskontroll av tobak och liknande produkter. Jag ser med tillförsikt fram emot en fortsatt utveckling och utökning av myndighetens tillsyn och marknadskontroll.

Publicerad: 15 november 2023, kl. 15:39 Senast uppdaterad: 15 november 2023, kl. 16:07