Hoppa till innehållet

Arbetet med att förnya och förenkla Arbetsmiljöverkets regelverk har pågått under en längre tid. Den nya strukturen som börjar gälla vid årsskiftet innebär att Arbetsmiljöverkets författningssamling kommer att bestå av 15 författningar, istället för dagens 67. Det beror på att de olika paragraferna har strukturerats om och många författningar har gjorts om till att utgöra ett kapitel i en mer omfattande författning. Till exempel har regler om stegar, arbetsbockar, fallskyddsnät m.m. lagts in i en och samma författning.

Det har också gjorts vissa språkliga ändringar för att underlätta för de som berörs av reglerna men inte heller det ska påverka innehållet.

  • Syftet med den nya regelstrukturen och bearbetningen av språket är att göra det lättare att hitta, förstå och använda reglerna. För tillverkare, importörer och distributörer innebär det att reglerna återfinns i nya paragrafer, men att innehållet är oförändrat i sak – säger Lena Fagervall Becker, projektledare och sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.

Reglerna som börjar gälla 1 januari 2025 finns redan nu i ett nytt digitaliserat format. Digitaliseringen innebär att Arbetsmiljöverkets regler tillgängliggörs i ett format som är sökbart, delbart och anpassat för olika skärmstorlekar.

Till dig som är tillverkare, importör eller distributör

  • Den 1 januari 2025 införs en ny regelstruktur i Arbetsmiljöverkets författningssamling och alla föreskrifter får nya rubriker, författningsnummer och paragrafer. Reglernas innehåll har inte ändrats när det gäller krav på tillverkning och försäljning av produkter och de olika ekonomiska aktörernas ansvar.
  • I information och dokumentation där du gör hänvisningar till Arbetsmiljöverkets produktregler behöver du uppdatera med nya hänvisningar. På Arbetsmiljöverkets webbplats av.se finns en paragrafnyckel som du kan använda.
  • Det finns ytterligare informationsmaterial på av.se som du kan ta del av och sprida, bland annat ett utbildningsmaterial med talmanus för dig som föreläser om Arbetsmiljöverkets regler.

Kontakta oss gärna för mer information!

Lena Fagervall Becker, projektledare och sakkunnig
Enheten för produktregler och marknadskontroll Arbetsmiljöverket
Lena.fagervall.becker@av.se

Kim Reenaas, enhetschef
Enheten för produktregler och marknadskontroll Arbetsmiljöverket
Kim.reenaas@av.se

Publicerad: 5 november 2024, kl. 11:56 Senast uppdaterad: 5 november 2024, kl. 15:20