Hoppa till innehållet

För att kunna göra rätt måste man veta vad som gäller

I vår utveckling som ledde till att Elsäkerhetsverket utsågs till Sveriges Modernaste Myndighet 2017 konstaterades för några år sedan att vi hade bristande ”kundfokus” i verksamheten. Vi har egentligen inte kunder men har ett antal viktiga målgrupper för vår verksamhet: elinstallatörer, elinstallationsföretag, anläggningsinnehavare och när det gäller marknadskontrollen – aktörer. Dessutom vänder vi oss numera i högre grad än tidigare till allmänheten, som också behöver ha vissa grundläggande kunskaper om elsäkerhet.

Om vi ser närmare på marknadskontrollen har den traditionellt inriktats på olika produktområden, där vi med stor framgång har identifierat produkter med elsäkerhetsbrister eller EMC-brister. Vi har nu gått ett steg vidare och analyserar om det finns olika risker i olika grupper av aktörer. Produkter som innehåller elteknik säljs på alla möjliga stället: i elbutiken, i stora varuhuset, i livsmedelsaffären, på torghandeln, i möbelaffären, i leksaksaffären och inte minst på nätet. Många av de brister vi upptäcker är väldigt grundläggande – produkten uppfyller inte de säkerhetskrav som ställs eller dokumentation saknas. Det är inte osannolikt att de som säljer eller tillverkar produkter inte känner till vilka regler som gäller.

Därför har vi på Elsäkerhetsverket tagit fram en handbok om de krav som ställs på företagen och de produkter som säljs. För att underlätta arbetet för alla som tillverkar och säljer produkter har också nya verktyg och checklistor tagits fram. Med bra informationsmaterial vill vi göra det lättare för företag att förstå och uppfylla de krav som man måste när man ska sälja produkter.

”När du ska tillverka eller sälja produkter” är en handbok för alla som på något sätt tillhandahåller elektriska produkter, eller funderar på att börja med det. Där ges en översikt över vilka krav som gäller och en introduktion till hur du kan arbeta för att uppfylla dessa krav. Innehållet baseras på de särskilda produktdirektiv som omfattas av Elsäkerhetsverkets tillsyn i form av marknadskontroll (EMC, ATEX, TD, LVD och RED).

Det finns även en mall för hur man kan inventera och kontrollera sina produkter samt checklistor för tillverkare, importörer och distributörer. En lista med vanliga fel och brister hos elektriska produkter finns också. Materialet finns på Elsäkerhetsverkets webbplats, kan laddas ner gratis och vissa material kan också beställas i tryckt format.

För den som vill öka sin kunskap finns också ett utbildningsmaterial som kan användas för t.ex. internutbildning eller självstudier. Det heter ”Regelefterlevnad – ett systematiskt arbete”. Vi har också gjort broschyrer hur man ska agera när man har en produkt med brister som riktar sig till såväl köparen som säljaren.

Det finns ett talesätt att man behöver gå en mil i någon annans skor för att förstå en annan människas situation. Vad vi som myndighet kan göra är att ha en bra dialog och lyssna på dem vi möter om hur deras verklighet är. Då kan vi förhoppningsvis underlätta för dem som säljer och tillverkar produkter, så att de blir både säkra och funktionella.

Elisabet Falemo, Elsäkerhetsverket

Publicerad: 15 mars 2018, kl. 08:00 Senast uppdaterad: 25 mars 2020, kl. 10:57