Det våras för digitalisering och tillståndsprövningar
Snöfattig har vintern varit på många håll i landet. Kanske har det bidragit till att klimatfrågan nämns allt oftare i samhällsdebatten. På Naturvårdsverket märker vi av ett ökat fokus på klimat genom fler uppdrag med relation till klimat, fler frågor till myndigheten och fler besök på vår webbplats.
För att bidra till att minska både klimatpåverkan och annan miljöpåverkan för elutrustning och batterier har vi lagom till vårens antågande lanserat e-tjänsten för utökat producentansvar (EUPA). I tjänsten kan producenter av elutrustning och batterier anmäla sig och lämna uppgifter för den årliga rapporteringen i enlighet med producentansvaret. Detta nya it-stöd för ska bidra till att göra den digitala rapporteringen enklare för företag som omfattas av producentansvaret. Den ska också ge nya möjligheter för tillsynsarbetet och samtidigt möjligheter till bättre statistik om avfall.
Tanken är att det ska bli lättare för hushållen att källsortera en ännu större del av sitt avfall. Från och med 2021 kommer insamlingssystemen behöva ha tillstånd för att samla in förpackningar och returpapper från hushåll. Idag är det ungefär 30-40 procent av hushållen som har bostadsnära insamling (enligt Avfall Sverige). Målet är att alla i Sverige erbjudas bostadsnära insamling från 2025. Naturvårdsverket är mitt upp i att vägleda i den ansökningsprocessen. Ett annat viktigt arbete är att tolka hur förordningarna och lagtexter ska appliceras i praktiken.
När vi nu går mot varmare och ljusare tider och ni kanske börjat tänka på picknick utomhus, kan det vara bra att veta att EU har fattat beslut om ett så kallat engångsplastdirektiv. Direktivet innehåller en rad åtgärder om hur medlemsländerna ska komma till rätta med vissa plastprodukters negativa påverkan på miljön. För att minska nedskräpningen och effektivisera resursanvändningen. Vissa engångsartiklar av plast kommer att förbjudas medan andra ska användas i mindre omfattning än idag. Andra åtgärder och förändringar är märkning av produkter, informationsinsatser, nationella mål för minskad användning, ökade mål för insamling och utökat producentansvar. För den som vill veta mer finns information på Naturvårdsverkets webbplats.
Att sluta cirklar blir alltmer centralt. Åtgärderna i EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi berör alla delar av samhället. Att ställa om till en cirkulär ekonomi är ett långsiktigt åtagande och vi behöver alla vara med och bidra till ett mer resurseffektivt samhälle.
Björn Risinger, Generaldirektör, Naturvårdsverket