Hoppa till innehållet

Effektiv marknadskontroll gynnar oss alla

Sommaren närmar sig och om några veckor så kommer jag och några kollegor från Kemikalieinspektionen åka till Visby för att delta i Almedalsveckan. Vi är där tillsammans med Hållbara hav, ett initiativ för en hållbar utveckling för Östersjön som vi är stolt partner till. På deras vackra brigg Tre kronor deltar vi under Almedalsveckan i seminarier och andra aktiviteter. Almedalsveckan är en spännande mötesplats och jag hoppas på många inspirerande möten.

Hållbara hav samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet, det offentliga och intresseorganisationer med visionen en frisk och levande Östersjö och en hållbar tillväxt i regionen, och det behövs. Tillståndet i miljön i Östersjön är kritisk, mänsklig påverkan med övergödning och utsläpp av miljögifter har gett tydliga negativa effekter i miljön. Visserligen kan ekosystemen återhämta sig, men det krävs insatser för att förhindra fortsatta utsläpp.

De kemiska ämnen som människan tillverkar eller får ut ur naturen har starkt bidragit till en ökad välfärd. Men en del har också orsakat allvarliga skador på människa och miljö. Det handlar om kemikalier som påverkar våra hormonsystem, fortplantningen och fosterutvecklingen. Dessa gifter kommer från diffusa källor som i många fall är svåra att identifiera och åtgärda. Det går därför inte att prata om hållbarhet utan att inkludera konsekvenserna av kemikalieanvändningen.

Dagens tillstånd i Östersjön är ett tydligt exempel på att vi måste vara proaktiva och förebygga utsläpp till miljön. Miljögifter som PCB och kvicksilver – där halterna visserligen minskat i miljön men som fortfarande idag finns i Östersjön – har varit i stort sett helt förbjudna i Sverige i tiotals år, trots det finns de kvar i miljön. De är tragiska exempel på hur lång tid det tar innan åtgärder ger effekt. Att i efterhand komma till rätta med problemen kan i vissa fall vara för sent, och annars svårt och kostsamt.

Att vara proaktiv inom vårt område – kemikaliekontrollen – innebär bland annat att kunskap om kemiska ämnens miljö- och hälsoegenskaper måste vara tillgänglig och tillräcklig för att bedöma riskerna med hanteringen. Vi måste sluta att använda särskilt farliga ämnen så långt som möjligt och vi måste se till att information om miljö- och hälsofarliga ämnen i material, kemiska produkter och varor finns tillgängligt för de som hanterar och använder dem. Den informationen måste vi ha för att kunna hantera produkterna på ett säkert sätt. Detta gynnar också innovation och produktutveckling mot nya säkrare produkter.

Det finns redan idag bestämmelser i kemikalielagstiftningen som i någon mån reglerar detta, men den är inte tillräcklig. Vi behöver mer kunskap om hur kemiska ämnen påverkar oss när vi utsätts för flera ämnen på en gång och hur de påverkar vårt hormonsystem även vid mycket låga doser. Nya kemiska ämnen måste utvärderas. Kemiska produkter som färg, tvättmedel och smörjoljor klassificeras och märks efter hur farliga de är för hälsa och miljö, men när det gäller konsumentvaror som kläder, elektronik och smycken finns fortfarande få krav på information i lagstiftningen. Att fortsätta att utveckla kemikalielagstiftningen är därför en viktig del av Kemikalieinspektionens uppdrag.

Men vi måste också se till att de företag som säljer varor och produkter följer lagstiftningen. Tyvärr visar vår marknadskontroll att inte alla företag i Sverige följer eller ens känner till de bestämmelser som finns. I ett stort tillsynsprojekt som Kemikalieinspektionen gjorde tillsammans med kommunerna under 2014 så undersöktes till exempel närmare 1 200 smycken och 18 procent av dessa bröt mot bestämmelserna. Trots namnet så är vår marknadskontroll inte bara kontroll, vi ger också information för att underlätta för företagen att tolka och följa reglerna. De företag som har bristande kunskap får genom vår marknadskontroll stöd att hitta brister så att de kan förebygga att deras produkter skadar kunderna eller den miljö som kunderna lever i – och därmed förstås också varumärket.

Sverige är en del av en global marknad som är både komplex och föränderlig och kemikalielagstiftningen är i stor utsträckning gemensam för hela EU. Ett nära samarbete med tillsynsmyndigheter i andra länder i EU ger oss därför möjlighet att utnyttja våra resurser effektivare. Att fortsätta att utveckla tillsynssamarbetet inom EU är därför ett strategiskt viktigt mål för Kemikalieinspektionen.

Genom ett fortsatt proaktivt arbete med fokus på effektiv marknadskontroll och samverkan inom EU så vill vi stödja de företag som har bristande kunskaper, ge rättvisare konkurrensvillkor för de många företag som redan följer lagar och bestämmelser och ge oss alla en giftfriare vardag och miljö.

Med detta avslutar jag och hoppas få se er på briggen Tre kronor i Visby under Almedalsveckan!

Nina Cromnier, Kemikalieinspektionen

Publicerad: 2 juni 2015, kl. 15:17 Senast uppdaterad: 2 juni 2016, kl. 15:19