EU-gemensamt marknadskontrollsprojekt för mätare för aktiv elenergi och värmeenergimätare
Det finns för närvarande drygt 5 miljoner mätare för aktiv elenergi som används i Sverige, och Europeiska kommissionen beräknar att ca 14 miljoner nya elmätare årligen säljs inom EU. Det innebär att denna typ av mätinstrument utgör ca 18,8 procent av alla mätinstrument som säljs på den inre marknaden inom ett år. Därmed toppar försäljning av elmätare statistiken på mätinstrumentområdet. Siffran kommer att stiga inom snar framtid eftersom Sverige och andra europeiska länder kommer att ersätta nuvarande elmätare med s.k. smarta mätare.
När det kommer till värmenergimätare kan man konstatera att det i Sverige används för närvarande ca 300 000 mätare som mäter värmeenergi som levereras till hushåll. Ca 800.000 mätare årligen säljs inom EU, vilket motsvarar 8,9 procent av alla sålda mätinstrument på den inre marknaden. Kommissionen lägger en stor vikt på användning av värmeenergimätare för att dessa mätare är en nyckelfaktor för förbättring av energieffektiviteten inom hushållssektorn.
Därför ser jag att vår roll som tillsynsmyndighet är mycket viktig med tanke på att dessa två typer av mätinstrument dagligen används av miljontals konsumenter. Swedac har tillsammans med elva andra marknadskontrollmyndigheter inom Europa beslutat att samla sina krafter och resurser för att genomföra ett gränsöverskridande marknadskontrollprojekt.
43 yrkesverksamma personer från tolv olika marknadskontrollmyndigheter har arbetat i nästan två år för att driva projektet. Swedac är en av de myndigheter som har testat mätare för att kontrollera att mätarna uppfyller kraven i gällande lagstiftningen och att mätarna fungerar korrekt. Genomförandet av projektet har totalt kostat ca 5 000 000 SEK. Summan är delvis finansierad av Europeiska kommissionen, som har täckt 70 procent av kostnaderna (ca 3 500 000 SEK). Medlemsstaterna har bidragit med 30 procent av hela summan. Arbetet påbörjades i september 2014 och avslutades i april 2016 med en workshop i Stockholm, där slutliga resultatet av marknadskontrollprojektet presenterades för alla andra europeiska marknadskontrollmyndigheter.
Marknadskontrollprojektet har visat att alla elmätare har klarat tester, även om vissa av dem har haft avvikelser vad gäller dokumentationen. Dessa brister har åtgärdats ganska snabbt genom kontakt med respektive tillverkare av mätare.
Däremot har resultatet visat att inte alla värmeenergimätare har kunnat passera testerna. Marknadskontrollmyndigheterna har därför varit tvungna att vidta lämpliga åtgärder. Av 18 testade typer av värmeenergimätare har två typer av mätare återkallats från marknaden. Till följd av detta har marknadskontrollmyndigheterna beslutat att igen testa sådana mätinstrument inom snar framtid.
Jag noterar med glädje att detta marknadskontrollprojekt anses vara en fullständig framgång för att säkerställa säkra produkter på den inre marknaden. Jag tror att om den internationella samverkan som finns idag får utvecklas ytterligare kommer detta att öppna nya vägar för framtida samarbete mellan myndigheterna inom den europeiska marknadskontrollen.
Peter Strömbäck, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll