Hoppa till innehållet

GD-bloggen: Framåt och utåt – att utveckla marknadskontroll

Ulf Hammarström

Swedacs generaldirektör Ulf Hammarström skriver om vikten av att arbeta med omvärldsbevakning och ständig utveckling.

Pandemin har förändrat vardagen för oss alla, vissa saker temporärt, andra för alltid. Swedac som ordförande i Marknadskontrollrådet har i ett regeringsuppdrag redovisat erfarenheter av pandemin inom marknadskontrollen. Krisen har blottlagt områden där vi tillsammans behöver bli bättre; bättre på kommunikation, mer samordning och att säkerställa förutsägbara men samtidigt tillräckligt flexibla regelverk. Kanske inga egentliga nyheter, men de har blivit tydligare och de stämmer väl överens med EU:s inriktning mot en mer samordnad marknadskontroll, nationellt genom nationella strategier och på EU-nivå genom nya nätverk och mer av samordnade insatser.

Swedacs uppdrag som marknadskontrollerande myndighet handlar om mätinstrument, ädelmetallarbeten och färdigförpackade varor. På myndigheten har vi en målsättning att vara utåtriktade och framtidsinriktade. Att vara en myndighet som är relevant för sitt sammanhang och sin tid innebär ett ansvar att förstå sin omvärld och de förändringar som påverkar den. Och området reglerad mätteknik är ett område som i högsta grad är utsatt för ett högt förändringstryck.

Klimatomställningen som genomsyrar vår tids politik innebär krav på stora förändringar för vårt energisystem, alltifrån solpaneler på hustak, där också utgående elektricitet behöver kunna mätas, till vätgaslösningar för lagring av energi. En ny laddinfrastruktur för eldrivna fordon som ska ersätta de fossila bränslena byggs nu upp, men ännu finns inget fastställt sätt att veta att priset motsvarar den mängd energi man erhållit såsom det sedan länge gör för de fossila bränslena bensin och diesel.

Ju större behovet av att hushålla med våra naturresurser blir, desto större blir behovet av att kunna mäta förbrukning och det med höga krav på noggrannhet – något som i många fall kräver en reglering. Här behöver Swedac som expertmyndighet ta mer initiativ för att  medverka i tidigare stadier i förändringsprocesserna för att påverka de regelverk som i sin tur påverkar hur framtida produkter kommer att vara beskaffade. Ett tydligt och välanpassat regelverk för mättekniska krav är något som är till gagn för många av samhällets aktörer som tillverkare, importörer, konsumenter, användare m.fl. Att vi är aktiva i hela processen innebär att regleringen kan bli bättre och som en konsekvens att marknadskontroll och tillsyn blir enklare och effektivare.

Vår målsättning är att ur ett mättekniskt perspektiv vara med och skapa väl fungerande marknader. Det är så vi är relevanta och det kräver en kontinuerlig omvärldsspaning och kontakt med utvecklingen, vilket säkerställer förståelse för det som sker omkring oss, liksom en mer djupgående analys så att regelverk både är relevanta i nuet och samtidigt inte hämmar fortsatt utveckling av teknologi och marknader – kort sagt så kräver det att vi är både utåtriktade och framåtriktade.

Publicerad: 9 juli 2021, kl. 10:34 Senast uppdaterad: 9 juli 2021, kl. 10:39