GD-bloggen: Att fortsätta simma när hela havet stormar
”De senaste åren har vi vant oss vid att kriserna har avlöst varandra”, skriver min generaldirektörskollega, Anders Persson på Elsäkerhetsverket, i förra blogginlägget. Jag kunde inte uttryckt det bättre själv.
För oss inom den statliga förvaltningen innebär kriserna att vi måste vara agila för att förhålla oss till nya omständigheter. Tidigare i höst föreslog EU-kommissionen ett krisinstrument för den inre marknaden, för att bevara den fria rörligheten och tillgången till varor och tjänster i händelse av framtida nödsituationer. Bland annat påverkas byggprodukter, hissar och linbanor, vilka ligger inom Boverkets ansvarsområde.
Krispaketet är ett initiativ som förhoppningsvis kommer att bidra till en ökad förutsägbarhet och rättssäkerhet i pressade lägen. Samtidigt kan jag inte låta bli att lägga märke till att vissa delar av förslaget avser lagstiftning som håller på att revideras på annat håll, som EU:s byggproduktförordning. EU-kommissionen föreslog en ny byggproduktförordning i våras och förhandlingarna i rådet har redan börjat. Krispaketet föreslår ändringar i dagens byggproduktförordning – ändringar som därmed kan hinna bli inaktuella redan innan de beslutats. Med andra ord har vi att göra med rörliga måltavlor.
Självklart är det praktiskt omöjligt att synka alla uppdateringar och förhindra den typen av situationer, men jag förundras gång på gång över hur mina medarbetare lyckas hålla reda på allt som sker och komma med kloka inspel trots den korta svarsfristen på de remisser som myndigheten får in. Det har ju hänt så mycket under det senaste året! Till exempel har en ny marknadskontrollförordning med tillhörande anpassningar i vår nationella sektorslagstiftning trätt i kraft, och det nya dricksvattendirektivet håller på att genomföras med ökade produktkrav och utökat marknadskontrollansvar som följd. Vad den nya EU-förordningen om ekodesign för hållbara produkter kommer att föra med sig är ännu oklart.
Det är alltså en förändringarnas tid vi lever i, och då syftar jag inte bara på världen i stort eller de nytillkomna rättsakter som påverkar vår verksamhet. Den nya regeringen innebär att vi nyligen fått en ny bostadsminister och att våra kontaktpersoner på Regeringskansliet ställs inför en omorganisation samt att vi på myndigheten troligen ställs inför ett förändrat budgetläge. Man skulle kunna säga att hela havet stormar. I tillägg har vi ett EU-ordförandeskap att se fram emot, vilket blir en utmaning. Visst kan det kännas befängt att skryta med att vi fortsätter att simma lugnt och utföra vårt grunduppdrag när förutsättningarna gungar, men i dessa stormiga tider är det inte att underskatta.