GD-bloggen: Det ska bli enklare att hitta, förstå och använda Arbetsmiljöverkets regler!
Sommar och en välförtjänt semester närmar sig med stormsteg! Medarbetarna på Arbetsmiljöverket har haft en intensiv vår då vi är inne i slutfasen av ett omfattande arbete med översyn av alla Arbetsmiljöverkets regler. Det är första gången på 40 år vi har gjort en samlad översyn. Målet är att skapa ett mer tydligt och sammanhållet regelverk, som också är enklare att anpassa till ett arbetsliv som förändras och där nya risker kan uppkomma. Planen är att de nya föreskrifterna ska signeras under högtidliga former i september i år. De kommer sedan att träda i kraft 2025.
Fokus med regelöversynen för enheten för produktsäkerhet som ansvarar för Arbetsmiljöverkets marknadskontroll har varit på de produktregler vi ansvarar för (maskiner, tryckbärande anordningar, enkla tryckkärl, stegar och ställningar samt utrustning samt utrustning som även kan användas i explosiva miljöer). Utöver dessa ansvarar vi även för marknadskontroll av personlig skyddsutrustning (PPE) som är avsedd för yrkesmässig användning. PPE-regelverket är en EU-förordning (som antas i sin helhet) så dessa regler har inte ingått i projektet.
I samband med översynen av regelverket jobbar vi även med att digitalisera både regler och stöd till dessa så att det ska bli lätt för olika målgrupper att arbeta förebyggande med sin arbetsmiljö och förstå hur reglerna ska användas utifrån den egna situationen.
Parallellt med vår regelöversyn har vi på europeisk nivå deltagit i revideringen av de europeiska maskinreglerna. Vi har arbetat hårt och fått in några viktiga regeländringar för bland annat vibrationer och ergonomi. Maskindirektivet övergår i och med detta arbete till en förordning. Förordningen, om allt går som planerat, kommer att publiceras i sommar och träder i kraft i sin helhet 2027.
Ett spännande projekt vi startat om just vibrationer är att genom marknadskontroll titta på vibrationer i handhållna maskiner med målet att vibrationsskadorna ska minska genom att tillverkarna uppnår EU-rättens krav på produkterna.
I övrigt kan jag konstatera att efter pandemin har internationella möten dragit igång med full kraft igen. Behovet av att ses fysiskt är stort efter flera år bakom skärmarna. Det är t.ex. många möten inbokade för de olika produktområdena inom det europeiska samarbetet för marknadskontroll. Vi deltar även, som ett av 11 länder, i ett europeiskt marknadskontroll-samarbete för cirkelsågar.
Ytterligare ett arbete som snart är i hamn är arbetet med att ta fram en ny marknadskontrollprocess utifrån marknadskontrollförordningen, (EU) 2019/1020. Vi har gjort en grundläggande analys av vår nuvarande process och modellerat fram en förbättrad version. Syftet med arbetet är att även framöver kunna garantera en rättssäker och effektiv marknadskontroll.
Det här blir min sista GD-blogg då mitt förordnande som GD på Arbetsmiljöverket går ut i slutet av september och i höst tar en ny del i livet vid. Jag önskar alla som arbetar med marknadskontroll och alla medarbetare på Arbetsmiljöverket lycka till i framtiden. Jag kommer att följa det fortsatt viktiga arbete som görs inom området samt Arbetsmiljöverkets arbete mot visionen: ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.