GD-bloggen: Konsumentverkets mål för 2022 om väl fungerande konsumentmarknader och socialt hållbar konsumtion
Konsumentverkets ambition är alltid att genomföra insatser där riskerna för konsumenter att drabbas av skador är störst, och där våra åtgärder kan minska konsumentskadan mest. Under 2022 lägger vi extra vikt och fokus på varor och tjänster som riskerar att skada barn.
Konsumentverkets breda ansvarsområde på produktsäkerhetsområdet gör det inte möjligt att ge alla typer av produkter och risker lika mycket resurser. Våra proaktiva insatser fördelas därför utifrån prioriteringar som utgår från den kunskap som vi har om olika produkter, risker och marknadens utveckling. Kunskapen får vi genom analyser av tillgänglig produktskadestatistik, annan information om skador, anmälningar till Konsumentverket, samarbete med andra myndigheter, våra insatser på standardiseringsområdet, internationell statistik och andra typer av omvärldsinformation.
I vår planering för 2022 framkom det att lekutrustning, leksaker, barnartiklar och hemartiklar utgör särskilt framträdande problemområden. Från vår omvärldsinformation vet vi att lekutrustning såsom hoppborgar och lekplatsutrustning ger upphov till många skador varje år och behöver kontrolleras på ett systematiskt sätt. Vi vet också från senare års marknadskontroller att möbler är ett produktområde där det finns anledning att arbeta systematiskt för att minska personskadorna, bland annat hos barn.
Under 2022 kommer Konsumentverket att genomföra fyra större marknadskontroller. Under våren kommer vi att kontrollera hoppborgar och våningssängar. Senare under året genomförs marknadskontroller av barngrindar och snorkelmasker.
Det har skett många allvarliga olyckor i hoppborgar de senaste åren. Vår marknadskontroll ska leda till att fler företag följer regelverket för både hoppborgarnas konstruktion och den säkerhetsinformation de ska lämna till konsumenter. Förhoppningen och förväntan är förstås att olyckorna ska blir färre och konsumenterna säkrare.
Våningssängar har vi kontrollerat tidigare med nedslående resultat. Vid en kontroll 2019 bedömdes bara en av 17 kontrollerade sängar som säker. Nu gör vi en ny uppföljande marknadskontroll för att undersöka om marknaden har bättrat sig. Osäkra våningssängar kan leda till allvarliga fallolyckor men kan även vara potentiellt livsfarliga genom att barn kan fastna och strypas.
Våra insatser under 2022 relaterar till det konsumentpolitiska målet om väl fungerande konsumentmarknader och socialt hållbar konsumtion.