Hur hittar man en nål i en höstack?
Tullmyndigheterna i Europeiska Unionen, EU, hanterar närmare 16 procent av världens import. Det innebär mer än två miljarder ton varor och över 270 miljoner tulldeklarationer per år.
Att stoppa varje sändning för att kontrollera samtliga varor är inte en verklighet i dag. Och jag anser inte heller att det ska vara en verklighet. En av EU:s grundtankar är den fria rörligheten utan hinder. Vi ska tillhandahålla en god service så att den legitima handeln med tredje land underlättas i största möjliga utsträckning och det legitima varuflödet inom EU inte hindras.
Det enorma godsflöde som kommer in över Sveriges gränser innebär att vi måste anpassa vår verksamhet till de utmaningar det faktiskt innebär. Tullverket arbetar riskbaserat och huvudspåret är att inte kontrollera samtliga sändningar, utan att kontrollera rätt sändningar. För det som spelar roll är att hitta just den sändningen som innehåller varor som kanske inte är säkra att använda för medborgarna i Sverige. Det är just den sändningen som vi måste stoppas, sändningen där det finns en hög risk för fel.
Tullverkets riskbaserade arbete har utvecklats och förbättras genom åren. Vi har dragit igång en långsiktig satsning för att öka vår förmåga inom analys och underrättelser. Och redan idag arbetar vi med standardiserade beställningar av analyser från olika delar av verksamheten, vilket har lett till ett avsevärt förbättrat selekteringsresultat. Vi har även infört en nationell desk som har i uppgift att säkerställa en effektiv hantering av information och beställningar till underrättelseverksamheten.
Det är inte bara vi i Sverige som arbetar riskbaserat. Samtliga tullmyndigheter i EU står inför samma problem – ökat varuflöde och nödvändigheten att selektera fram rätt sändningar. Tullverket deltar därför i flera olika internationella sammanhang där frågor om hur man stoppar rätt sändning diskuteras. För självklart vill vi så gott det går arbeta på liknande sätt inom hela unionen. Det ska inte vara fördelaktigt för dem med illegalt uppsåt att ta in varorna via ett särskilt EU-land.
Det finns inget som idag pekar på att den internationella handeln kommer att minska, den fortsätter att öka. Därför är det viktigt att ständigt utvärdera och förbättra arbetet med riskanalys och selektering.
Vi arbetar för att hålla medborgarna säkra samt säkerställa att inga kriminella nätverk finansieras genom illegala produkter – utan att vi hindrar den fria rörligheten. Genom samarbetet mellan myndigheterna i Marknadskontrollrådet, men också mellan myndigheterna och medborgarna, är jag övertygad om att vi klarar de framtida gemensamma utmaningar vi står inför.
Therese Mattsson, Tullverket