Hoppa till innehållet

Jag ser framtiden i nytt ljus

Förra årets Nobelpris i fysik har gett LED-lampan den status den så väl förtjänar. Kritiken och misstänksamheten kring den nya belysningen har ebbat ut i takt med att tekniken gått framåt och nya möjligheter med den energieffektivare belysningen har sett dagens ljus.

Det har hänt mycket på belysningsområdet de senaste åren. Idag är en ny LED-lampa så effektiv och har en så låg energianvändning att den drar nästan en tiondel av den gamla glödlampan. Ekodesignkraven och energimärkningen är en orsak till att tekniken tagit stora steg framåt på kort tid, marknadskontroll en annan.

På Energimyndigheten ansvarar vi för att man i Sverige följer EU-lagstiftningens ekodesign- och energimärkningskrav. Ekodesign innebär att produkter måste ha viss energieffektivitet för att få säljas inom EU. Ekodesigndirektivet förbjuder de ineffektivaste produkterna, vilket på belysningsområdet har inneburit att vanliga glödlampor, förutsatt att lampan inte har en specialfunktion, är förbjudna.

Ekodesignlagstiftningen för lampor reglerar också informationen som ska finnas på själva lampförpackningen. Till exempel ska vi som konsumenter kunna utläsa om lampan kan användas med dimmer, lampans livslängd i timmar, färgtemperatur som beskriver om lampan ger ett varmt rött eller svalare blått ljus, eller om lampan är en så kallad specialprodukt och därför inte passar sig för hushållsbelysning.

De flesta lampor har också obligatoriska energimärkningskrav. Etiketten visar energiklass och energianvändningen för 1000 timmar. En mycket effektiv produkt kan ha en högre inköpskostnad men detta kan du tjäna igen genom minskade energikostnader. Idag går energimärkningsklasserna för lampor från E till A++, där A++ är energieffektivast.

Hur mycket ljus en lampa avger, så kallad lumen (lm), står på lampförpackningen. Behöver jag en lampa som lyser som en gammal glödlampa på 60 watt så letar jag idag efter en lampa som avger 700-800 lm.

Ett bra hjälpmedel som jag använder mig av är Energimyndighetens app Lampguiden. Den är kostnadsfri och går att ladda ner till Iphone och Android. Det är bra att ha i fickan när jag står i affären och ska köpa en ny lampa, men också när jag funderar på hur jag ska inreda hemma. Med Lampguiden har jag både jämfört olika lamptyper och lärt mig vilken belysning jag behöver hemma i vardagsrummet.

Ekodesign och energimärkning reglerar ju självklart många fler produkter än lampor. Det går att få en massa matnyttig information genom att bara läsa på energimärkningsetiketten också för dessa produkter. Några av de produkter jag tänker på är tvättmaskiner, torktumlare, kyl/frys och dammsugare.

Mer om dessa energimärkningsetiketter kan du läsa om här.

Förutom att vi på Energimyndigheten är ansvariga för marknadskontroll av produkterna som regleras under ekodesign och energimärkning arbetar vi aktivt för skapandet av nya förordningar och förbättrandet av redan existerande. Just nu pågår faktiskt ett aktivt revideringsarbete för belysning vilket kan leda till att belysningsförordningarna kommer att bli ännu bättre inom kort.

Varje dag sker nya innovationer inom belysningsområdet, har du till exempel sett den nya LED-lampan som ser ut som en gammal glödlampa? Viktigt är dock att vi som ansvarig marknadskontrollmyndighet fortsätter arbeta aktivt med att granska så lagreglerna uppfylls samtidigt som du som konsument kan göra ett aktivt val och välja en produkt som är bättre för både din plånbok och de som ska ärva den här jorden efter oss. Gör vi det här tillsammans kan jag inte annat än att se ljust på framtiden.

Erik Brandsma, Energimyndigheten

Publicerad: 2 maj 2015, kl. 15:13 Senast uppdaterad: 2 juni 2016, kl. 15:16