Hoppa till innehållet

Kontrollen av kosmetika står inför nya utmaningar

Catarina Andersson Forsman

I många av dessa förändringar spelar Läkemedelsverket en viktig roll som tillsynsmyndighet. Det må gälla en ny tatuering, konstgjorda naglar, ny hårfärg eller en ny nattkräm. Vår roll och vårt uppdrag är att se till att den svenska konsumenten kan vara trygg i förändringen hen valt – nämligen att produkterna hen köper är säkra att använda. Den marknadskontroll som vi utövar genom kontinuerligt tillsynsarbete upplever jag som mycket viktig, i synnerhet idag då webhandeln även för kosmetiska produkter ökar märkbart och en uppsjö av nya produkter med ursprung utanför EU endast ligger några klick från våra händer.

År 2016 genomförde vi ett större tillsynsprojekt kallat Barnkoll 2016 tillsammans med landets kommuner. Det var ett lyckat projekt där vi kontrollerade kosmetiska produkter för barn, exempelvis ansiktsfärg och tillfälliga tatueringar, i butiker över hela Sverige. Samverkan med kommunerna tycker vi är en effektiv och viktig del i vårt tillsynsarbete och i detta projekt deltog ca 100 kommuner som genomförde över 1500 produktkontroller. Resultaten från projektet rapporterar vi under våren 2017.

Många konsumenter är väl pålästa idag och känner till kopplingen mellan hudcancer och UVB/UVA-strålning. De vet att skydda sig med solskyddsprodukter då de solar. Just därför ska de kunna lita på att den solskyddsfaktor som är märkt på produkten stämmer. Ifjol avslutade vi ett projekt där vi kontrollerade 45 solskyddsprodukter. Glädjande nog visade resultatet att solskyddsprodukterna på den svenska marknaden i stora delar följer regelverket, men fortfarande finns det brister gällande märkning, innehåll eller effektbevisning.

Nu på våren sparkar vi igång ett nytt projekt där Läkemedelsverkets labb analyserar tandblekningsprodukter. Tandblekningsprodukter finns tillgängliga på webben eller via behandling på klinik och halten väteperoxid i produkterna kan överstiga det tillåtna, med tråkiga följder för konsumenten.

Det blir allt vanligare med tatueringar idag och en sådan förändring blir permanent. Under år 2017 genomför Läkemedelsverket ett större projekt där vi analyserar innehållet i ett 50-tal olika tatueringsfärger som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Vi har redan gått igenom vårt register över de registrerade färgerna i Sverige och hittat tatueringsfärger som innehåller förbjudna färgämnen. Målet med projektet är att avlägsna dessa tatueringsfärger från marknaden men också att upplysa och vägleda tillverkare, importörer och tatuerare i preventivt syfte.

Läkemedelsverkets uppdrag att främja folkhälsan gäller i högsta grad även kosmetiska produkter. Användningen av kosmetiska produkter ger ibland upphov till oönskade effekter som exempelvis eksem eller hudirritation. Rapporter om oönskade effekter från företag, konsumenter och sjukvård är viktiga signaler för vår marknadstillsyn. På vår webbplats finns information om hur man rapporterar till oss.

Läkemedelsverket deltar aktivt i regelverksarbetet inom EU och vi strävar efter att hålla oss ajour om vad som händer på marknaden. Vårt mål är att se till att de kosmetiska produkter och tatueringsfärger som tillhandahålls i Sverige är säkra och att våra svenska konsumenter tryggt ska kunna använda dem.

Catarina Andersson Forsman, Läkemedelsverket

Publicerad: 16 februari 2017, kl. 08:21 Senast uppdaterad: 11 oktober 2023, kl. 10:06