Hoppa till innehållet

Marknadskontroll – hörnsten i EU-bygget för en hållbar framtid

Vi är utan tvekan med om någonting som vi tidigare inte har varit med om – en pandemi som får omfattande konkreta konsekvenser för oss alla, både i arbetet och privat. Trots att det är en märklig och på så många sätt tråkig och lite ödesmättad känsla som ligger över oss behöver vi mobilisera och fortsätta arbeta med att göra världen mer hållbar. Det är avgörande att allt det arbete vi hittills gjort för att nå ett hållbart samhälle kan fortsätta med en ännu större kraft när vi kommer ut ur denna situation.

Efter flera års minskad energianvändning har användningen sedan 2015 börjat gå upp igen inom EU. Vid årsskiftet presenterade den nya EU-kommissionen ”den gröna given”. En viktig del i den är utan tvekan ekodesign och energimärkning.

Ekodesign- och energimärkningslagstiftningarna beräknas bidra med nästan hälften av EU:s energieffektiviseringsmål på 20 procent effektivare energianvändning år 2020 respektive 32,5 procent år 2030. För att säkerställa att målen förverkligas är en effektiv och samordnad marknadskontroll viktig. Därför har Energimyndigheten medverkat i EU-projektet EEPLIANT 2 tillsammans med 14 andra EU-länders marknadskontrollmyndigheter.

EEPLIANT 2 är ett EU-finansierat marknadskontrollprojekt inom ekodesign och energimärkning. Det har utförts marknadskontroll av bl.a. kylskåp och frysar för hushåll och professionellt bruk samt på energianvändningen i standby för bl.a. datorer och på routrar som är uppkopplade via ett trådlöst nätverk. Åtgärderna inom projektet bedöms ge en minskad elanvändning på 1,6 miljarder kilowattimmar per år i EU år 2030. Det motsvarar en besparing för EU:s medborgare på ungefär 3,6 miljarder kronor. Dessutom har samarbetet bidragit till effektivare marknadskontroll.

Att effektiviteten förbättrats visas bl.a. av följande exempel. Av testade kylskåp och frysar för hushåll avvek 40 procent från vad tillverkaren hade angivit på energimärkningen, 22 av 29 kylskåp och frysar för professionellt bruk uppvisade brister. 59 produkter testades avseende nätverksstandby och 80 procent av dessa hade brister, det vanligaste var att de använde mer energi än vad ekodesignkraven tillåter. Det finns tyvärr produkter som inte uppfyller lagkraven eller vad tillverkaren lovar, genom ett riskbaserat urval har man lyckats identifiera dessa produkter. En effektiv marknadskontroll är central för både seriösa företag och konsumenters tilltro på att marknaden verkligen fungerar som tänkt. Målet är att produkter som inte uppfyller lagkraven ska tas bort från marknaden vilket är en förutsättning för att EU ska uppnå energi- och klimatpolitiska mål bl.a. för energieffektivisering.

Ekodesign och energimärkning har en direkt påverkan på möjligheterna att nå EU:s ambition om att bli världens första klimatneutrala världsdel till 2050. Ekodesign och energimärkning berör produkter inom nästan alla delar av samhället. Det handlar med andra ord om konkreta verktyg som innebär att såväl tillverkare som konsumenter och många andra aktörer i samhället tillsammans kan bygga en långsiktigt hållbar framtid.

Publicerad: 15 april 2020, kl. 08:00 Senast uppdaterad: 24 juni 2020, kl. 12:31