Nära hundratusen varor stoppade vid gränsen
I dagens samhälle litar medborgarna på att det de köper och konsumerar är säkert och ofarligt att använda. De utgår ifrån att producenter och företag tillsammans med myndigheterna säkerställer att inga farliga produkter släpps på marknaden.
I de allra flesta fall kan medborgarna känna sig trygga men det förekommer även att osäkra och farliga produkter påträffas på marknaden. Vid dessa tillfällen finns det rutiner för att återkalla produkter och en skyldighet att informera allmänheten om riskerna.
Nästan varje år finns det nya produkter som blir väldigt populära på marknaden och säljs i stora mängder. Detta utnyttjas av mindre nogräknade aktörer som ser sin chans att tjäna pengar på de produkter som efterfrågas men där produktsäkerhetskraven hamnar långt ner i prioriteringsordningen.
De konsekvenser som uppstår när produktsäkerhetskraven minskar är att produkter blir osäkra och farliga för allmänheten. Med jämna mellanrum uppstår tidningsrubriker som vittnar om bränder, personskador, olyckstillbud och andra oönskade effekter som osäkra och farliga produkter har åstadkommit.
Tullverket är den enda myndigheten med befogenhet att utföra gränskontroller och spelar därför en mycket viktig roll i analysarbetet med importflödet, att ta del av andra EU-länders riskinformation och att ta hjälp av Marknadskontrollmyndigheter för att minska och förhindra sändningar med farliga produkter innan de släpps ut på marknaden.
Vid misstanke om farliga produkter finns ett väl upparbetat samarbete med de aktuella Marknadskontrollmyndigheterna för att informera importföretagen varför sändningen stoppas och vilka regler som gäller. Marknadskontrollmyndigheten som berörs avgör sedan om varorna ska förstöras, släppas ut på marknaden eller återexporteras.
Samtidigt bidrar samarbetet till att minska snedvriden konkurrens som kan bidra till att seriösa företag slås ut av mindre nogräknade aktörer på marknaden.
Samarbetet har hittills i år lett till att ca 100,000 produkter har stoppats av Tullverket vid Sveriges yttre gräns. Produkter som hade kunnat orsaka skador på både människor, natur och miljö.
Under hösten kommer Tullverket tillsammans med Elsäkerhetsverket, Post- och Telestyrelsen och Kemikalieinspektionen hålla ett produktsäkerhetsseminarium med syfte att öka kunskapen hos importföretag inom området för att betona vikten av att följa regelverket och visa på konsekvenserna när de inte följs. Dessutom medverkar vi på Tulldagen i Stockholm den 11 oktober och i Malmö den 18 oktober där vi håller ett informationspass angående arbetet inom marknadskontroll och produktsäkerhet.
Med ett brett och upparbetat samarbete såväl nationellt som internationellt står vi väl rustade för att identifiera och stoppa potentiellt farliga produkter för att medborgare och företag ska kunna handla och sälja produkter utan bekymmer.
Göran Ekström, tf Generaldirektör Tullverket