Hoppa till innehållet

Säkerhetsbrister på lekland

Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. Det framgår av FN:s konvention om barns rättigheter. Men det är också viktigt att leken är säker. Tyvärr är den inte alltid det. Det har vi kunnat se både genom anmälningar till Konsumentverket och genom de två kontroller vi har gjort.

Antalet anmälningar till Konsumentverket om olyckor på lekland har ökat sedan 2005, då den första anmälan kom in. Totalt har myndigheten fått in drygt ett åttiotal anmälningar från konsumenter och underrättelser från företag om olyckor på lekland. De flesta olyckorna har varit relaterade till hoppborgar, rutschbanor och studsmattor. De vanligaste skadorna är frakturer, följt av huvudskador.

Bristerna som vi har upptäckt vid våra kontroller handlar i de flesta fall om felaktiga konstruktioner, men även om slitage och eftersatt underhåll. Bland de allvarligaste felen som upptäckts var konstruktioner med öppningar där barn riskerar att fastna med huvudet och strypas eller hängas. Detta fanns på alla granskade lekland.

Det här är både skrämmande och helt oacceptabelt. Visst är all lek av vildare karaktär förenad med vissa risker. Det vet nog alla föräldrar. Att barn till exempel krockar med varandra är svårt att komma ifrån. Men i anmälningarna till Konsumentverket är rutschbanor, hoppborgar och studsmattor iblandade i de flesta olyckorna. Här är det fråga om risker som går att förebygga, bland annat genom årliga besiktningar, tätare egenkontroller, övervakning av besökarna samt, inte minst, att identifierade brister åtgärdas.

Med anledning av att vi i vår senaste kontroll har kunnat konstatera att säkerheten inte har blivit bättre valde jag att skriva till branschen. I brevet betonar jag bland annat kravet på årlig besiktning och att säkerhetsbrister som påträffas måste åtgärdas, i de allvarliga fallen omedelbart. Det är inte acceptabelt att allvarliga risker finns kvar efter att de identifierats.

I år har vi inlett en större granskning av lekland. Ser vi fortsatta brister i säkerheten kommer vi inte att tveka inför att vidta rättsliga åtgärder. Det kan handla om förbud och det kan handla om höga viten och sanktionsavgifter. Driver man lekland har man ett mycket stort ansvar att se till att utrustning och miljö är säker.

Cecilia Tisell, Generaldirektör, Konsumentverket

 

Publicerad: 18 februari 2020, kl. 09:00 Senast uppdaterad: 25 mars 2020, kl. 09:47