Hoppa till innehållet

Teknikutveckling och marknadskontroll

Post- och telestyrelsen (PTS) har uppgifter som är centrala för utvecklingen av framtidens produkter som använder radioteknik. För det första möjliggör vi utvecklingen genom att hantera den mest grundläggande insatsvaran, nämligen radiospektrum. Vi ska se till att spektrum finns tillgängligt för alla typer av användningar med så få begränsningar som möjligt vad gäller teknik och tjänst. Det internationella arbetet är mycket långsiktigt. Internationell harmonisering och standardisering är i fokus, så att tjänster och produkter ska kunna nå en så stor geografisk marknad som möjligt inom EU.

Vår tillståndsgivning kan liknas vid att lägga ett komplext pussel, där det är viktigt med tekniska regler som gör att näraliggande användningar kan samexistera.

Men vi arbetar också fokuserat för att det ska finnas radiospektrum som är undantaget från den tillståndsplikt som annars gäller. Detta ger förutsättningar för innovation och teknikutveckling. Nog skulle det kännas främmande att kräva tillstånd för till exempel trådlösa routrar som i dag finns i nästan vart och vartannat hem? Men om det inte funnits tillståndsfria frekvenser hade dessa produkter förmodligen aldrig nått en internationell massmarknad.

I vår radiotillsyn är högsta prioritet att se till att de som har ett tillstånd för att använda radiosändare inte drabbas av skadlig störning. Vi kan lokalisera och identifiera störkällor och på så sätt skydda radioanvändningen. Vi kan även i mån av tid och resurser lösa problem som drabbar användningar i tillståndsfria frekvenser. Ett exempel är när bilnycklar inte fungerade på en välbesökt parkering på grund av att radiokommunikationen mellan nyckeln och billåset stördes.

Ett annat sätt att skydda radioanvändning från otillåten störning är genom marknadskontroll, så att de produkter som används på den svenska marknaden inte orsakar störningar

Syftet med PTS marknadskontroll är att se till att radioutrustningar som inte uppfyller marknadskraven tas bort från marknaden. Det skapar fördelar inte bara för konsumenter utan även för alla aktörer i distributionskedjan: tillverkare, importörer, auktoriserade representanter och även distributörer, eftersom det eliminerar oseriösa aktörer. Följaktligen bidrar marknadskontroll till att minska illojal konkurrens, och ger lika villkor för alla.

Under 2016 kommer det att hända en hel del på området marknadskontroll. Det nya EU-direktivet om radioutrustning (RED) ska bli svensk lag i sommar och kommer att påverka vårt arbete, i och med att fler utrustningar kommer att omfattas. Vi kommer bland annat att behöva arbeta mer med information till tillverkare, importörer och återförsäljare.

Vi ser att e-handeln ständigt ökar och att nya aktörer tillkommer. Det skapar nya utmaningar när vi ska identifiera otillåten utrustning. I förlängningen kan detta kräva ändrad lagstiftning för att möjliggöra en effektivare marknadskontroll.

Lagstadgad tvingande egenkontroll kan vara ett verktyg för att öka produkters överensstämmelse. Det innebär att en importör efter att vid upprepade tillfällen brutit mot reglerna kan tvingas att utföra egen stickprovskontroll av den utrustning som importeras till Sverige.

Den snabba utvecklingen av produkter som använder radioteknik innebär sammantaget att marknadskontrollen behöver utvecklas och stärkas för att möta kraven från marknaden och för att utrustningar ska kunna samexistera och radiospektrum utnyttjas effektivt.

Göran Marby, Post- och telestyrelsen (PTS)

Publicerad: 2 februari 2016, kl. 15:40 Senast uppdaterad: 2 juni 2016, kl. 15:41