Tillsyn av kemikalier ger positiva effekter på miljö och hälsa
På våren, när grönskan spirar och naturen är som vackrast, ligger det kanske särskilt nära till hands att tänka på behovet av att skydda och bevara miljön vi lever i. På Kemikalieinspektionen arbetar vi för detta varje dag. Vårt uppdrag är att på olika sätt minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier, och det gör vi bland annat genom att utveckla lagstiftning och andra styrmedel på nationell nivå, inom EU och internationellt. En annan central del i arbetet för att nå en giftfri miljö är vår tillsyn över importörer och tillverkare av kemiska produkter, bekämpningsmedel och varor.
Vi kan se tydligt att marknadskontrollen bidrar till att lagar och regler på kemikalieområdet följs bättre, särskilt när vi kombinerar inspektioner med utbildningsinsatser för företagen. Ett exempel är våra kontroller av förbjudna kemikalier i leksaker. Under den senaste femårsperioden har vi genomfört tre tillsynsprojekt om leksaker och arrangerat utbildningar för företagen i branschen. I vårt senaste tillsynsprojekt innehöll 15 procent av leksakerna förbjudna kemikalier som vissa ftalater, bly och kortkedjiga klorparaffiner. Samtidigt har det har skett en tydlig förbättring jämfört med för bara några år sedan, och vi hittar allt färre leksaker som innehåller otillåtna kemikalier. Företagen i leksaksbranschen har blivit mer kunniga om kemikaliefrågorna, och jag är övertygad om att vår tillsyn har spelat en viktig roll i detta.
Rätt genomförda tillsynsinsatser på kemikalieområdet är ett verkningsfullt sätt att minska riskerna för hälsa och miljö. I Kemikalieinspektionens tillsynsverksamhet fokuserar vi på de områden där vi bedömer att risken för människors hälsa är störst och där våra insatser kan ge bäst effekt. Förra året genomförde vi sammanlagt 15 tillsynsprojekt inom olika områden. När det gäller kemiska produkter kontrollerade vi till exempel bilvårdsprodukter, där vi sett en ökning av nya och mindre företag i branschen, som ofta säljer produkterna via näthandel. Vi genomförde även ett tillsynsprojekt om allergiframkallande konserveringsämnen i färg, efter rapporter om att fler yrkesmålare drabbas av allergier. Resultatet från projektet används bland annat i en kommunikationsinsats riktad mot företagen i branschen och Målarförbundet.
I tillsynen över bekämpningsmedel har vi fokuserat på internetförsäljning och samarbetat med Tullverket. Tillsynen har bland annat visat att många, framför allt små, företag har bristande kännedom om lagstiftningen för bekämpningsmedel. Inom varutillsynen granskade vi förra året förutom leksaker även kläder och skor, plastvaror och hemelektronik. Vår tillsyn över förbjudna ämnen i varor är också en del arbetet med en handlingsplan för en giftfri vardag som vi genomför på uppdrag av regeringen. I arbetet med handlingsplanen har vi ett starkt fokus på att skydda barns och ungdomars hälsa. I år fortsätter vi inom varutillsynen med nya och uppföljande projekt om exempelvis leksaker och kläder och smycken. Vi arbetar också för ett utökat samarbete i tillsynsfrågor inom EU.
En effektiv tillsynsverksamhet förutsätter att det finns ändamålsenliga lagar och regler på plats. Omvänt så är det konkreta arbetet med marknadskontroll och dialog med företagen även till stor nytta i vårt arbete med att utveckla lagar och regler. Våra inspektörer ger värdefulla bidrag till utvecklingsarbetet, bland annat genom att komma med synpunkter på möjligheterna att i praktiken kontrollera att nya regler efterlevs.
Sammanfattningsvis har användningen av kemikalier varit en förutsättning för ökad välfärd, samtidigt som en del av alla de kemiska ämnen vi i dag omger oss med i vardagen kan orsaka allvarliga skador på hälsa och miljö. Min absoluta målsättning är att vår tillsyn ska bidra till att fler företag ser kemikaliefrågan som en integrerad del i hållbarhetsarbetet. Tydliga kemikaliekrav på leverantörer och utvecklingen av nya och bättre kemikalier kommer att vara en viktig del av lösningen för att skapa hållbarhet.
Nina Cromnier, Kemikalieinspektionen