“Din produkt, ditt ansvar 2015”
Den 21 april arrangerade Marknadskontrollrådet i samarbete med Business Sweden, Teknikföretagen och Svensk handel ett seminarium till företag som tillverkar, importerar eller säljer produkter inom EU/EES. Ett 130-tal deltagare samlades på Nalen i Stockholm och moderator för dagen var ekonomijournalist Åsa Julin.
Statssekreterare Oscar Stenström, Näringsdepartementet betonade att över 70 % av svensk export går till EU, hemmamarknaden samt vikten av marknadskontroll för en sund konkurrens och hög skyddsnivå. En av regeringens satsningar för ett bra företagsklimat var inrättandet av ett innovationsråd under ledning av statsminister Stefan Löfvén.
Swedac presenterade olika ekonomiska aktörers roller och ansvar där en vanlig missuppfattning är att import också innebär införsel av varor inom EU vilket är felaktigt. I legal mening innebär import endast för varor utanför EU. Swedac menade att företag i tidigt skede bör identifiera vilken/vilka roller (tillverkare, distributör eller importör) man har och vilka skyldigheter som det innebär.
Teknikföretagen redogjorde för hur CE-märkning går till genom att använda sig av en brödrost som ett praktiskt exempel. Tydligt var att Teknikföretagen förespråkade en stark marknadskontroll med tydliga befogenheter.
Elsäkerhetsverket redogjorde för de nya kraven för elektrisk utrustning där kraven på dokumentation blir tydligare och tuffare. Post-och telestyrelsen presenterade de nya kraven för radioutrustning där bland annat att radio- och tv apparater numera omfattas i det nya regelverket och där identifieringsmärket (I-märket) tas bort. När det gäller byggprodukter presenterade Boverket att fortsatta informationsinsatser pågår för att nå ut till företag om kraven på att redovisa egenskaper för byggprodukter i enlighet med det nya regelverket som trädde ikraft för två år sedan.
Läkemedelsverket redogjorde för produktkraven för kosmetika, t.ex. finns krav för tillverkare inom EU eller importörer att anmäla och förhandsgranska nanomaterial i kosmetika.
Under lunchen fanns möjligheten för företagen att mingla och ställa frågor till representanter från myndigheter och branschorganisationer som fanns på plats på utställartorget vilket var mycket uppskattat.
Under eftermiddagen presenterade IKEA sitt produktsäkerhetsarbete, exempelvis har alla medarbetare en skyldighet att rapportera in produktavvikelser som upptäcks vilka sen utreds och följs upp. Företagets leverantörer måste löpande genomföra tester och rapportera in resultatet i ett särskilt system.
Tullverket berättade om vad som gäller vid import från tredje land samt tydliggjorde skillnaden mellan marknadskontroll och gränskontroll. Centralt är att tullen arbetar riskbaserat med befogenheter att stoppa produkter vid yttre gräns medan marknadskontrollmyndigheterna kontrollerar produkterna på marknaden. Dock det finns det ett nära samarbete mellan Tullverket och marknadskontrollmyndigheterna.
Utrikesdepartementet presenterade hur marknadskontroll går till och vilka befogenheter marknadskontrollmyndigheterna har samt Marknadskontrollrådets uppgifter.
Avslutningsvis, svarade en panel med representanter från Arbetsmiljöverket, Business Sweden Konsumentverket, Kommerskollegium, Teknikföretagen på frågan om hur företagen ska göra rätt och vilket stöd som myndigheter samt branschorganisationer kan ge till företag. I diskussionen framkom att det finns olika vägar för företag att skaffa information. Myndigheter kan bistå företag med information om regelverket men har inga möjligheter att ge förhandsbesked om en produkt vilket är viktigt att komma ihåg. Business Sweden har en särskild roll när det gäller att främja svenska företags internationalisering och ge rådgivning om vilka marknader som passar för olika produkter. Branschorganisationer kan bistå medlemsföretag med information och rådgivning. Kommerskollegium påminde om SOLVIT, ett problemlösande verktyg genom informell dialog som ett alternativt sätt att gå till domstol vilket företag kan använda när de stöter på hinder vid saluföring av sina varor inom EU.
Presentationer
Olika ekonomiska aktörers roller och ansvar