Hoppa till innehållet

eu

Medan lagstiftningen blir allt mer harmoniserad inom EU är säkerställandet av dess efterlevnad alltjämt splittrat. Det nederländska ordförandeskapet i EU:s ministerråd anordnade den 23 februari en konferens om hur regelefterlevnad och de målsättningar medlemsstaterna kommit överens om ska kunna uppnås genom gränsöverskridande samarbete.

Europeisk lagstiftning är ofta komplex, svårgenomtränglig, otydlig och ibland även motstridig. Detta, i kombination med knappa resurser för tillsyn, är ingen god förutsättning för att uppnå en hög grad av regelefterlevnad, konstaterade konferensdeltagarna från ett stort antal tillsynsmyndigheter inom EU.

Att regelverket i många fall skulle kunna förbättras var man överens om, men också nödvändigheten av samarbete, för att åstadkomma rättssäkerhet och förutsägbarhet på den inre marknaden. Vid konferensen diskuterades olika modeller och principer för samarbete. Att stimulera professionalitet i inspektion och tillsyn genom erfarenhetsutbyte, utvecklandet av bästa praxis, referentbedömning och verktyg såsom OECD:s scoreboard var några av de förslag som lyftes. Hur myndigheter gör urval av tillsynsobjekt, vilka åtgärder som är lämpliga vid olika typer av brott mot regelverket, hur tillsynsmyndigheter förhåller sig till e-handel och hur ”räkna pinnar”-mentaliteten kan försvåra god regelefterlevnad och tillsyn var andra frågor som debatterades. En särskild workshop om marknadskontroll hölls.

Det konstaterades att det i många fall finns en avsaknad av tydliga regler för samarbete, men lika viktigt eller kanske ännu viktigare är att utveckla en samarbetskultur och informella nätverk för samarbete.

 

Publicerad: 10 april 2016, kl. 11:14 Senast uppdaterad: 15 januari 2018, kl. 11:46