Hoppa till innehållet

– Syftet med vår marknadskontroll är att konsumenter ska kunna köpa en elprodukt som är säker att använda. På Elsäkerhetsverket är vi sju inspektörer totalt som jobbar med marknadskontroll, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket köper in och provar cirka 350 produkter varje år. Merparten av inköpen sker i butiker. Det ger tillfälle att inspektera betydligt fler produkter än vad som köps in. Uppskattningsvis butikskontrolleras cirka 6 000 produkter per år.

– Förutom våra kontroller tar vi även emot tips från allmänhet och konkurrenter för att hitta produkter som inte uppfyller säkerhetskraven. Ibland kommer tipsen från försäkringsbolag och räddningstjänst, säger Martin Gustafsson.

För att utföra marknadskontroller samarbetar Elsäkerhetsverket även med andra myndigheter både på EU-nivå och nationellt. Inom EU finns det gemensamma system för informationsutbyte om produkter som kallas för RAPEX och ICSMS. Med hjälp av dessa system får övriga medlemsländer och kommissionen uppgifter om farliga eller störande produkter som upptäckts i ett medlemsland.

– Så fort vi anmärker på en produkt inleds en dialog med den som är ansvarig för produkten. Det kan vara en importör eller tillverkare. I värsta fall så beslutar Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud för att säkerställa att produkten inte kommer ut till konsumenter. Ett exempel på marknadskontrollaktivitet på nationell nivå är vårt samarbete med Tullverket som hjälper oss att stoppa farliga produkter redan innan de når handeln i Sverige, berättar Martin Gustafsson.

Nyligen upptäcktes att många kassaapparater inte uppfyller kraven för utomhusbruk vid fuktig miljö. Det har i sin tur lett till att myndigheten den senaste tiden fått många frågor om användning av elektriska kassaapparater på marknader och torghandel.

– Att använda en kassaapparat utomhus för förhållanden som den inte är avsedd för gör att det finns risk för att fukt kommer in i apparaten och att den i värsta fall kan bli strömförande, säger Martin Gustafsson.

För mer information och rådgivning gällande kassaregister rekommenderar Martin Gustafsson att besöka Elsäkerhetsverkets webbplats.

För att informera konsumenterna om farliga elprodukter som finns ute på marknaden satsar myndigheten mycket på kommunikation kring marknadskontrollen. Vid varje allvarligt försäljningsförbud som kombineras med återkallelse från konsument bistår myndigheten med framtagning och publicering av pressmeddelande om nyheten. Utöver det publiceras ständigt information på Elsäkerhetsverkets och på Marknadskontrollrådets webbplatser.

– Vi använder också sociala medier för att kommunicera med olika målgrupper, vilket har visat sig vara lyckat. Vi får mycket återkoppling på våra publicerade artiklar och förbud, berättar Martin Gustafsson.

Vill du följa Elsäkerhetsverket på Facebook, följ denna länk: Elsäkerhetsverket.

Även Skatteverket och Swedac har regler för kassaapparater. Läs mer på Skatteverkets – och på Swedacs webbplats.

Publicerad: 8 augusti 2014, kl. 16:08 Senast uppdaterad: 28 juli 2016, kl. 15:53