Hoppa till innehållet

Det var en av slutsatserna från Marknadskontrollrådets seminarium i Almedalen. Att myndigheterna inte hade tillräckliga resurser för att kunna utföra sitt uppdrag att säkerställa en hög skyddsnivå för konsumenter, arbetstagare, miljö och en rättvis konkurrens mellan företag var såväl representanter från industri- som myndighetsvärlden helt överens om.

Stina Wallström, Teknikföretagen, uppmanade politiker till att ha ett helhetsperspektiv och lägga band på sin lagstiftningsiver och i stället se till att de regler som redan finns efterlevs. En svag marknadskontroll leder inte bara till att undermåliga produkter släpps ut på marknaden utan skadar också de företag som följer reglerna. Fuskare kommer alltid att fuska så länge det knappt finns några risker med detta.

Anna Maria Corazza Bildt (m), Europaparlamentet och Jessika Roswall (m), Riksdagen, instämde och ville skärpa straffen för brott mot regelverken. Dessa är i dagsläget inte är tillräckligt avskräckande.

Corazza Bildt sa att gemensamma EU-regler för produktsäkerhet och marknadskontroll är grunden för en väl fungerande inre marknad och riktade en uppmaning till medlemsstaterna att komma vidare i förhandlingarna om det lagstiftningspaket som syftar till att förenkla och tydliggöra det regelverk som finns idag. Paketet har haft sin första läsning i Europaparlamentet, men förhandlingarna i Rådet är blockerade för att medlemsstaterna inte kan lösa frågan om ursprungsmärkning.

Wallström sa att de svenska myndigheterna ofta hade bra samarbete, inte minst via Marknadskontrollrådet, men att det fanns också stora samordnings- och effektivitetsvinster att göra med samarbete på EU-nivå. Även om några myndigheter deltar i gränsöverskridande EU-projekt sker detta ofta på en ad-hoc basis och många ser fortfarande Sverige som världen.

Roswall sade att det inte var så lätt för konsumenter och andra att veta vad alla olika produktmärkningar innebar och efterfrågade en förenkling. Hon sade också att det ofta var svårt att veta vart man ska vända sig för att få reda på gällande krav. Att det finns så många olika myndigheter som ansvarar för marknadskontroll är det inte alla som känner till. Vi måste alla bli bättre på information.

Peter Strömbäck, Swedac, sa att myndigheternas ansvar måste tydliggöras. Regeringen bör använda de instrument man redan har, t.ex. instruktioner och regleringsbrev till myndigheterna, för att åstadkomma en bättre styrning. Han uppmanade också till mindre stuprörstänk och en mer övergripande syn på marknadskontrollen, som går tvärs genom olika politikområden.

Avslutningsvis konstaterades att det saknades bra statistik, forskning, metodik och annat underlag som skulle kunna förbättra förutsättningarna för en bättre styrning och ett bättre genomförande av myndigheternas marknadskontroll.

Läs artikeln i Dagens Industri

Publicerad: 10 juli 2015, kl. 10:53 Senast uppdaterad: 25 juli 2016, kl. 16:05