Så sker Energimyndighetens marknadskontroll
Emma Hagman Rang och Karolina Petersson är båda handläggare på Energimyndigheten och jobbar heltid med marknadskontrollfrågor
Energimyndighetens roll är att kontrollera att reglerna för ekodesign och energimärkning följs i Sverige samt att apparater som finns på marknaden är energieffektiva och skonsamma mot miljön. Det görs genom marknadskontroll. Ekodesignkrav på produkter innebär att produkten måste ha en viss miniminivå vad gäller energieffektivitet, annars får produkten inte säljas överhuvudtaget. Energimärkningskrav däremot gör tydligt för konsumenten hur energieffektiv produkten är och ger kunden möjlighet att göra aktiva val. Om en produkt använder mer energi än tillåtet eller deklarerat medför det inte nödvändigtvis en hälsofara för konsumenten, däremot kan konsumenten tvingas betala dyr el i onödan. Ekodesign och energimärkning av produkter förväntas även bidra till EU:s mål om 20 procents energieffektivisering till år 2020.
Hur energieffektiv en vara är kan man se på energimärkningsetiketten. Märkningen, som finns i alla EU-länder och ska vara synlig på varan, visar energieffektiviteten i en skala från G till A+++. Andra viktiga egenskaper som buller och volym visas också på energimärkningsetiketten.
Karolina Petersson och Emma Hagman Rang är båda handläggare på myndigheten och jobbar heltid med marknadskontrollfrågor.
– Sedan 2006 fick Energimyndigheten regeringens uppdrag att utöva marknadskontroll enligt energimärkning- och ekodesigndirektiven. Idag är vi förutom testlabbet tre personer som jobbar med det. Testlabbet, som är ackrediterat av Swedac, jobbar delvis med marknadskontroll genom att produkternas energieffektivitet testas, berättar Emma Hagman Rang.
Energimyndigheten har två roller, dels är den en marknadskontrollmyndighet och dels en främjande myndighet. Det senare innebär att myndigheten underlättar effektiv energianvändning i samhällets olika sektorer.
Förutom marknadskontroll av ekodesign och energimärkning utövar myndigheten tillsyn av elcertifikatsystem, hållbara bränslen och beredskapslagring av olja och gas.
Hur jobbar Energimyndigheten med marknadskontroll?
– Vi jobbar främst proaktivt med informationssatsningar, butikskontroller och provningar. Arbetet inleds med att vi fastställer en årlig marknadskontrollplan. Exempelvis kan vi bestämma att vitvaror, elmotorer och belysning kontrolleras under ett år, säger Karolina Petersson.
Ibland händer det att tillverkare och importörer inte känner till när nya förordningar kommer, därför går myndigheten ibland ut med riktad information. Det händer att det görs informationsinsatser mot specifika branscher så att den blir medveten om reglerna innan en marknadskontroll inleds.
Sedan ett år tillbaka har Energimyndigheten skapat en webbsida där vem som helst kan gå in och anmäla en produkt, exempelvis att det fortfarande säljs glödlampor trots förbud.
– De senaste åren har vi inte jobbat reaktivt. Anledningen till det är att vi har fått in väldigt få utomstående klagomål eller rapporter. Med den nya sidan på webben hoppas vi att fler framför klagomål, menar Karolina Petersson.
Marknadskontrollen i butiker
Energimyndigheten har lång tradition av butikskontroller, men det är inte ett fokusområde varje år. En anledning till det är att energimärkningen i butiker som säljer vitvaror oftast är mycket bra, men också att antalet vitvarubutiker minskat sedan mitten på 90-talet. Istället har e-handeln blivit större. Vid tillsyn i butiker kontrolleras att märkningen är på plats är och korrekt. Återförsäljarna bär ansvar för märkningen, men inte för tillverkningen.
– Vi kan okulärt se att det är brist på märkning men inte brist i en produkt. Produkten i sig måste kontrolleras på annat sätt exempelvis genom vårt laboratorium eller genom att vi får in klagomål. Gällande labbet börjar vi alltid med att ta in en produkt för kontroll, om inte den klarar testet tar vi in ytterligare tre produkter, förklarar Karolina Petersson.
Kan du ge exempel på en marknadskontrollaktivitet?
– Nyligen gjorde vi ett stickprov och testade 20 stycken olika elmotorer i vårt labb i Danmark DTI. Resultatet visade att alla uppfyllde verkningskravet men med mindre anmärkningar dvs. de saknade information om de tekniska kraven, säger Karolina Petersson.
Vad händer då Energimyndigheten anmärker på en produkt?
– Oftast gör tillverkaren en frivillig rättelse exempelvis genom att ändra produkten eller dra tillbaka produkten utan att opponera sig. Vi har idag en bra dialog med svenska tillverkare. De vill gärna göra rätt, men regler och avancerade förordningar kan vara svåra att tolka. Det vill vi hjälpa företagen med, säger Emma Hagman Rang.
Energimyndigheten samarbetar ofta med andra myndigheter både på EU nivå, nationellt och med de nordiska systermyndigheterna. På nationell nivå är det Elsäkerhetsverket då de är ansvariga för marknadskontroll av produkters elsäkerhetskrav enligt t.ex. direktivet för elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) och lågspänningsdirektivet (LVD) .
– Vi ansvarar delvis för marknadskontroll av samma produkter i många fall men gällande olika krav. Energimyndigheten kontrollerar ekodesign och energimärkningen medan Elsäkerhetsverket kontrollerar elsäkerhetskraven. Ibland tipsar vi varandra i olika ärenden, säger Emma Hagman Rang.
En fråga som Energimyndigheten tampas med är att deras lagstiftning inte rör människors säkerhet och hälsa. Det medför inte en risk för människors liv om kraven överträds. Om en tv-apparat drar för mycket energi är det ofördelaktigt för konsumenten eftersom den får betala för el i onödan, men det innebär inte en direkt fara och därför känns den direkta effekten inte lika påtaglig. I längden påverkas istället energieffektivitetsmålen och klimatmålen. Och det kan i sin tur påverka människors vardag, men endast på lång sikt.