Hoppa till innehållet

Mark Dewar, Simmons & Simmons och Simone Mancini, IKEA. Foto: Anna Stattin, Swedac.

EU-kommissionen lade i februari 2013 fram två förslag till förordningar och en flerårig handlingsplan för att förbättra produktsäkerheten inom EU. Förslagen till rättsakter, som innebär en revidering av nuvarande EU-direktiv om konsumentprodukters säkerhet (2001/95/EG) och EU-förordning 765/2008 om ackreditering och marknadskontroll, har förhandlats i både Europaparlamentet och Rådet under 2013, men är ännu inte antagna.

Europaparlamentet nådde en kompromiss om rättsakterna i en första läsning den 15 april. I Rådet har man emellertid inte nått en kompromiss ännu. Den största stötestenen är förslaget om obligatorisk ursprungsmärkning i förordningen om konsumentprodukters säkerhet.

Vid seminariet i Älmhult, som arrangerades av IKEA, Svensk handel och Simmons & Simmons, diskuterades förstås frågan om ursprungsmärkning, men även andra mer eller mindre kontroversiella frågor såsom ytterligare krav på märkning och dokumentation och hårdare straff för de ekonomiska aktörer som bryter mot reglerna.

Bland talarna kan nämnas Maija Laurilaa och Giuseppina Bitondo från EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd respektive näringsliv, som presenterade de olika rättsakterna, Jesper Brodin och Catarina Löwenadler från IKEA, som berättade om deras produktsäkerhetsarbete och Peter Strömbäck från Swedac som talade om vikten av samarbete i marknadskontrollen. Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker, talade om vikten av enhetliga regler, rättssäkerhet, minskade administrativa bördor för företag, en väl fungerande inre marknad, frihandel och den dolda protektionismen.

De övergripande slutsatserna från seminariet kan sammanfattas som vikten av riskbedömning, harmonisering av regelverk och behovet av ökade resurser för marknadskontroll.

Mer om parlamentets antagna text

Publicerad: 8 april 2014, kl. 15:42 Senast uppdaterad: 27 mars 2020, kl. 17:06