Hoppa till innehållet

Fr. v. Birger Hägg, PTS, Elmira Tavoosi, Läkemedelsverket, Karin Rumar, Kemikalieinspektionen

Namn: Birger Hägg
Bor: Stockholm
Gör: Ingenjör. Arbetar med marknadskontrollfrågor på Post- och telestyrelsen

Hur ser du på din roll som representant i Marknadskontrollrådet?
– Det är både givande och roligt att arbeta tillsammans med de andra myndigheterna i Marknadskontrollrådet. Kommunikation och utbildning är två viktiga komponenter i vårt arbete, som jag ser det. Vi kan inte bara kontrollera produkter, vi måste arbeta med att informera också. Jag har förespråkat att vi gör gemensamma kommunikationsinsatser och det arbetet har varit väldigt roligt, vi får bättre kraft när vi agerar tillsammans. Samtidigt behöver vi arbeta var och en på vårt håll, och inspirera varandra att ta nya grepp. Vi på Post- och telestyrelsen har precis
tagit fram en webbutbildning i marknadskontrollfrågor som riktar sig till tillverkare, importörer och distributörer. Det är en konkret åtgärd som jag delar med mig av i gruppen.

Varför är samverkan i rådet viktigt?
– Rådet är en perfekt plats för samverkan. Det finns flera positiva effekter. Inte minst erfarenhetsutbytet, vi lär av varandra.

Var tycker du är den största utmaningen med marknadskontrollen?
– Det kommer nya produkter hela tiden på marknaden. Utbudet i kombination med att regelverket för kontroller hela tiden också förändras är en utmanande kombination. Ett aktuellt exempel är cybersäkerhetskrav som är på väg för alla typer av produkter.

Vilken är den största möjligheten med marknadskontroll?
– Den stora vinsten med Marknadskontrollrådets arbete är att kunskap och digitala verktyg ger nya möjligheter att nå konsumenter. Webbutbildningen som jag nämnde tidigare är ett exempel på det. Ett sådant verktyg ger chans att nå fler, ibland helt nya målgrupper, med nyttig information. Men i slutänden är den stora samhällsvinsten att svenska konsumenter får tillgång till bra och säkra produkter samtidigt som konkurrensen för företag på EU:s inre marknad sker på rättvisa villkor.

Utifrån ditt perspektiv, vad hoppas du att ert arbete ska leda till?
– Färre produkter som sätts på marknaden som inte uppfyller kraven.

Namn: Elmira Tavoosi
Bor: Uppsala
Gör: Utredare, Läkemedelsverket

Hur ser du på din roll som representant i Marknadskontrollrådet?
– Marknadskontroll är en relativt komplex fråga, att utbyta erfarenheter inom det här området leder framåt för alla. Det är viktigt att alla myndigheter har en samsyn i marknadskontrollfrågor för att folkhälsan ska skyddas.

Varför är samverkan i rådet viktigt?
– På Läkemedelsverket har vi ett folkhälsoperspektiv på marknadskontrollfrågorna och ett sätt att uttrycka värdet av att samarbeta är: Vi människor lever inte tillräckligt länge för att göra alla misstag själva. Inom vårt område, men också de andra myndigheternas, behöver vi varandras erfarenheter.

Var ser du den största utmaningen med marknadskontrollen?
– Just nu är det marknadsplatserna och vilka befogenheter vi ska applicera på dem. Ur det perspektivet är det här nätverket väldigt viktigt för att komma framåt fortare. Internet-handel utvecklas hela tiden, vi som myndigheter måste anstränga oss för att möta den utvecklingen på ett bra sätt.

Var ser du det stora värdet med marknadskontrollen?
– I slutänden att konsumenterna ska vara trygga.

Utifrån ditt perspektiv, vad hoppas du att ert arbete ska leda till?
– Bra produkter. En trygg marknad. Jämlika konkurrensvillkor.

Namn: Karin Rumar
Bor: Stockholm
Gör: Inspektör, Kemikalieinspektionen

Hur ser du på din roll som representant i Marknadskontrollrådet?
– En viktig roll, där vi myndigheter i rådet har många gemensamma nämnare som vi kan samarbeta om.

Varför är samverkan i rådet viktigt?
– Särskilt idag när vi får mer innehållsrika gemensamma, horisontella lagstiftningar att förhålla oss till. Till exempel nya marknadskontrollförordningen.

Var ser du är den största utmaningen respektive möjligheten med marknadskontrollen?
– Den stora utmaningen är att vi har våra specifika sektorslagstiftningar som är grunden i varje myndighets arbete. Dessa frågor är oftast inget för rådet att samarbeta om, och vi behöver lyfta blicken till de mer horisontella lagstiftningarna – vilket vi också gör och det som är grunden till vårt samarbete. Möjligheterna är att vi kan inspirera och hjälpa varandra till effektiva arbetssätt t till exempel de nya befogenheterna som finns i marknadskontroll-förordningen. Den ökade e-handeln är ett annat område där vi kan lära av varandra vad gäller aktörer, IT-verktyg och liknande. Helt enkelt detaljerna i vår vardag.

Utifrån ditt perspektiv, vad hoppas du att ert arbete ska leda till?
Fler gemensamma vägledningar typ den vi har om e-handel. Givande diskussioner och work-shops även i framtiden om våra gemensamma områden. Vilka arbetssätt vi har vad gäller befogenheter (föreläggande kontra inspektionsmeddelande till exempel).

 

Publicerad: 19 maj 2022, kl. 15:49 Senast uppdaterad: 25 maj 2022, kl. 09:11