Hoppa till innehållet

Det lackar mot jul och nyårssmällare…

Inför årets största högtider som jul och nyår säljs en hel rad produkter som smällare och gaständare och gasbehållare till julklappsgrillen, för att inte tala om de kommande mysstunderna med kaminer och eldstäder. Det är också under jul- och nyårshelgerna vi ser hur antalet olyckor ökar kraftigt, där fyrverkerier eller öppen eld är inblandade.

Det finns lagar och regler för hur produkter utformas, vad man får sälja, hur man informerar, hur produkter ska märkas upp och så vidare.
Ansvaret för tillsynen av hanteringen när fyrverkeriförsäljarna väller in när julmarknaderna just har avslutats åligger kommunerna. Märkningen och påskrifterna är tillverkarens eller importörens ansvar eftersom den kan detaljerna om produkten, distributören – säljaren – har ansvar för att kontrollera att märkningen av produkten är korrekt (rimlig) utifrån sin kunskap om produktgruppen och tillverkarens/importörens information om produkten. Och kontrollen av att produkterna uppfyller kraven (när det gäller bland annat fyrverkerier och gasolflaskor) ligger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Men det är den som ska använda produkten som slutligen har ansvar för att man handskas med saker och ting på ett säkert – och lagenligt – sätt. Tyvärr sker många olyckor just runt nyår på grund av felaktig användning av till exempel fyrverkerier.

Inte bara fyrverkerier utan även hemgjorda sprängämnen ger upphov till skador – även hos dem som tillverkar dem. För att minska möjligheterna till hemtillverkning av sprängämnen gäller från den 2 september i år begränsningar för privatpersoners tillgång till produkter som innehåller utgångsämnen för tillverkning av sprängämnen – sprängämnesprekursorer.

Privatpersoner som vill köpa produkter som innehåller mer än 12 viktprocent väteperoxid, 30 viktprocent nitrometan eller 3 viktprocent salpetersyra behöver tillstånd från MSB till detta. Produkter med mer än 40 viktprocent kaliumklorat, kaliumperklorat, natriumklorat eller natriumperklorat är helt förbjudna för privatpersoner att köpa.

Produkter som innehåller dessa ämnen finns förstås på marknaden för att de används i helt legitima syften, bl.a. för blekning av jakttroféer eller som bränslen till modellfarkoster. I de flesta fall kan privatpersoner dock använda produkter som innehåller icke-tillståndspliktig halt av de begränsade ämnena eller alternativa produkter.

För att upplysa framför allt handeln om de nya reglerna och hjälpa dem att införliva dem, har MSB utvecklat informationsmaterialet “Du kan göra skillnad – Sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt”. Materialet, som består av en folder och en poster, finns att ladda ned från MSB:s hemsida, och det kan vara användbart som en introduktion till de nya reglerna även för tillsynsmyndigheter, dvs. kommunerna.

De flesta av årets brand- och fyrverkeriolyckor inträffar runt jul och nyår, och orsakas vanligen av brister i handhavandet. Det bör få oss som arbetar med ökad säkerhet att reflektera över om det möjligen behövs en ökad medvetenhet om att ansvaret för en säker användning slutligen ligger hos den enskilde.

På MSB:s hemsida kan man läsa mycket mer om brandfarliga och explosiva varor: https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Brandfarligt–explosivt/

Där finns även en broschyr som heter ”Gasol för hem och fritid” som man också kan hämta på www.msb.se. Det är en bra idé att läsa den innan man köper en gasolgrill eller en gasolhäll till köket i julklapp eller inför vårens grillsäsong.

Ta det försiktigt i jul och nyår. Följ anvisningarna!
Och glöm inte att släcka ljusen, testa brandvarnaren och ge gärna bort en brandsläckare i julklapp.

PS. Fler säkra tips på www.dinsakerhet.se inför jullovet!

Helena Lindberg, Generaldirektör MSB

Publicerad: 2 december 2014, kl. 13:48 Senast uppdaterad: 22 februari 2019, kl. 10:33