GD-bloggen: Ändrade konsumentbeteenden kan påverka elsäkerheten i samhället
De senaste åren har vi vant oss vid att kriserna avlöst varandra. Kriget i Ukraina har fört med sig en energikris i Europa med kraftigt stigande energipriser som följd. Fortsatta leveranssvårigheter efter pandemin driver upp priserna även inom andra sektorer. Det får konsumenternas prismedvetenhet att stiga snabbt.
Inte så konstigt då att fler och fler vill fynda inom lågprishandeln, som just nu går starkt framåt. Den tidigare starka utvecklingen inom e-handeln har samtidigt mattats av betydligt. På Elsäkerhetsverket följer vi noga hur konsumentbeteenden förändras och hur det i sin tur riskerar att påverka elsäkerheten i samhället. Inom e-handeln har vi tidigare sett att andelen produkter med brister har varit större där än i traditionell handel. Just nu gör vi en riktad kontroll av lågprishandeln och kommer att presentera resultaten under hösten. Det finns en risk att konsumenternas prismedvetenhet leder till en kostnadsjakt som kan få olyckliga följder för handelns och tillverkarnas produktsäkerhetsarbete.
Kraftigt stigande energipriser leder även till ändrad användning av våra befintliga elektriska apparater. Alltfler väljer timvis elmätning för att kunna dra nytta av lägre energipriser på nätter och helger. Incitamenten för att ladda och köra vitvaror på natten ökar. Det är en bra sak att vi hjälper till att balansera elsystemet så att energin räcker till alla. Ett stabilt elsystem är viktigt för att klara energiomställningen och mildra klimatförändringarna. Men med nya beteenden kommer också nya risker.
Vi ser i brandstatistiken att tvättmaskinen orsakar de flesta brandtillbuden i våra bostäder. När det gäller till exempel kyl och frys så verkar risken för spridning av eld och skador på person eller annan egendom mindre. Vi på Elsäkerhetsverket tror att det har att göra med att tvättmaskinen oftast körs under dygnets vakna timmar, medan kyl och frys går dygnet runt. När du använder el medan du sover är det bara brandvarnaren som skyddar dig. Möjligheten att känna lukter och höra ljud fungerar dåligt när du sover.
Vi ser också risker med allt fler laddningsbara produkter. Rekommendationen är att laddning sker under uppsikt eftersom bränder i batterier har mycket snabba förlopp och utvecklar giftiga gaser. Det är extra riskfyllt om datorn till exempel ligger i soffan, telefonen i sängen eller cykelbatteriet direkt under klädhyllan i hallen. En brand sprider sig lätt i textilierna och en brand i hallen kan dessutom snabbt spärra av den enda utrymningsvägen ur en lägenhet.
Bränder i elektriska apparater är inte den största orsaken till bostadsbränder, men eftersom konsekvenserna riskerar att bli mycket allvarliga måste vi fråga oss om det är värt att ta risken. För dig som vill vara både energismart och känna dig trygg kan det vara bra att välja eko-programmet på tvätt- och diskmaskin istället för nattkörning, och att fortsätta investera i CE-märkta lågenergiprodukter.