Hoppa till innehållet

GD-bloggen ”Vi blir alltmer utåtriktade och söker samarbeten”, berättar Nina Cromnier, GD Strålsäkerhetsmyndigheten

Nina Cromnier, GD Strålsäkerhetsmyndigheten

Jag har nu varit generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten i två år. Jag har sett att vi kan göra mer nytta i marknadskontrollarbetet än vi gör idag. Därför arbetar vi med att utveckla oss både internt och genom att stärka samarbeten med andra aktörer. Vi har mycket kunskap att dela med oss av från myndigheten och Marknadskontrollrådet är en viktig kontaktyta för att utveckla vår samverkan och vårt stöd. Men jag ska förklara vår roll lite mer.

Strålsäkerhetsmyndigheten har en uppgift att minimera riskerna med strålning som används i produkter – eller som uppstår som en biprodukt. Strålsäkerhetsmyndigheten är också marknadskontrollmyndighet för tekniska anordningar och ämnen som alstrar strålning. Ansvaret omfattar både konsumentprodukter och professionella produkter.

Många sådana produkter regleras i produktdirektiv på EU-nivå vilket innebär att huvudansvaret för marknadskontroll ligger hos andra marknadskontrollmyndigheter. En viktig uppgift för Strålsäkerhetsmyndigheten är därför att på bästa sätt stödja dem i deras arbete. Det kan exempelvis vara Läkemedelsverket när det rör kosmetisk behandling med laser, Elsäkerhetsverket när det handlar om solarier och brandvarnare, Swedac för mätinstrument och Post- och telestyrelsen avseende olika typer av radioutrustning.

Av sådana produkter som inte ingår i det EU-harmoniserade området har Strålsäkerhetsmyndigheten huvudansvaret för att se till att det är strålsäkra produkter som finns på marknaden. Där utgör laserpekare och liknande produkter, såsom lasersikten och handhållna avståndsmätare, den viktigaste gruppen.

Med den ansvarsfördelningen som finns ser vi att fokus för framtida marknadskontroll blir att stötta och samarbeta med andra myndigheter. Ett exempel är det intressanta ärende då Elsäkerhetsverket bad om stöd angående solarier. Det gällde frågan om det är möjligt att förbjuda solarier som uppfyller krav som finns i standarder med motiveringen att solariet ändå medför hälsorisker. Ett sådant förbud har nämligen beslutats i ett annat EU-land. Strålsäkerhetsmyndighetens roll i detta är att uttala sig ifall även solarier godkända enligt dagens standard innebär en hälsorisk kopplad till strålning, vilket vi bedömer att de gör, medan elsäkerhetsmyndigheten behandlar frågan ifall detta gör det möjligt att förbjuda produkten eller om det finns bättre sätt att komma till rätta med problemet, exempelvis genom att revidera lagstiftningen eller standarden.

Strålsäkerhetsmyndigheten har sedan den 1 juni 2021 en ny organisation, vilken innebär att myndighetens tillsynsverksamhet har samlats på en och samma avdelning. Genom att integrera marknadskontrollen med myndighetens övriga tillsyn stärker vi vår myndighetsutövning inom området och skapar bättre förutsättningar för en effektiv och skyndsam handläggning av marknadskontrollärenden i samverkan med tullen och övriga marknadskontrollmyndigheter.

 

Publicerad: 16 augusti 2021, kl. 15:33 Senast uppdaterad: 16 augusti 2021, kl. 15:59