Hoppa till innehållet

GD-bloggen: Miljömässig säkerhet med producentregistret

Björn Risinger generaldirektör, Naturvårdsverket

Hösten med dess sprakande färger är på ingång, en årstid för nystart. Det är den även för oss på Naturvårdsverket då vi lanserar en alldeles ny webbplats under naturvårdsverket.se. Med den nya webbplatsen vill vi bidra till att öka kunskapen inom miljöområdet, ge effektivt stöd i miljöarbetet och också möta ett generellt ökande intresse för miljöfrågor. Vår ambition är att information om vad som gäller ska vara tydlig för alla, både producenter och konsumenter.

Ett viktigt verktyg för Naturvårdsverkets arbete med producentansvar är vårt producentregister. Det innebär att producenter registrerar sig hos oss och intygar att de följer producentlagstiftningen i sin helhet. Produkterna ska exempelvis ha rätt märkning och avfall ska tas om hand på ett sätt som är miljömässigt korrekt. Med hjälp av producentregistret får vi större kunskap om produktgruppers mängder och flöden, och i kombination med vårt tillsynsarbete även en överblick över andra mindre vanligt förekommande produktgrupper av elutrustning.

Naturvårdsverkets arbete med producentansvar ska leda till att alla producenter registrerar sig för att säkerställa att de uppfyller samma lagkrav på marknaden. Vi arbetar även för att identifiera så kallade friåkare, företag som omfattas av producentansvaret men inte finns registrerade hos oss och inte tar sitt producentansvar, för att skapa lika förutsättningar och en rättvis konkurrens för de som sätter produkter på den svenska marknaden.

Idag finns det producentansvar inom åtta produktgrupper: elutrustning, batterier, förpackningar, returpapper, däck, bilar, radioaktiva produkter och läkemedel. Inom kort väntas producentansvar och registreringsplikt införas för vissa engångsplastprodukter i svensk lagstiftning. Detta innebär att en större del av den svenska marknaden kommer att omfattas av producentansvar och kontrolleras av myndigheter genom marknadskontroll utöver övrig tillsyn. Producenter behöver vid registrering intyga att produkterna uppfyller alla krav exempelvis på rätt märkning och utformning för att underlätta återvinning för att kunna släppas på den svenska marknaden.

I resurseffektivt samhälle ökar fokus på design och produktkrav inom producentansvaret. Därför bedömer vi att marknadskontrollen kommer att öka inom producentansvaren framöver. Ett exempel är revideringen av förpackningsdirektivet, där de väsentliga kraven vid utformningen av förpackningar arbetas om.

EU-kommissionen har i sitt förslag till ny batteriförordning lagt mycket av de relativt omfattande produktkraven utanför själva producentansvaret. Det är ännu oklart om revideringar av övriga producentansvar på EU-nivå kommer att följa samma modell som batteriförordningen, men det är mycket troligt att ambitionen som uttrycks i EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi kommer att leda till ökade produktkrav inom en rad områden och därmed ökade behov av marknadskontroll för att skapa lika spelregler för aktörer som sätter produkterna på den svenska marknaden.

Att arbeta uppströms genom att från början designa rätt, utan att använda svåråtervunna material och oönskade kemikalier, får bli ett vägledande ljus i höstmörkret. Det minskar risken att avfall hamnar fel, och det bidrar till en bättre miljö och tryggare samhällen när resurser används på ett mer effektivt sätt.

Publicerad: 15 oktober 2021, kl. 12:51 Senast uppdaterad: 15 oktober 2021, kl. 12:53